Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe publicatie

Brabanders: van Afrika tot Zeelst en verder

Moeders overleefden, vaders kwamen van verre

Een familiewapen als logo verbindt de overlevenden van iedere stam uit de Brabantse, 17e-eeuwse dorpen Zeelst en Meerveldhoven die meewerkte aan het onderzoek naar de herkomst van hun verre voorouders.

200.000 jaar terug in de tijd
Van moederskant overleefden de meeste voormoeders. Van vaderskant kwamen de meeste voorvaders als veroveraars van verre. Prehistorische massagraven van hun slachtoffers in Europa zijn bekend. Over 200.000 jaar waren alle voorouders eerst Afrikanen, later Aziaten en daarna Europeanen.

Opmerkelijke levensverhalen
Dichter bij huis: in de afgelopen vier eeuwen verspreidden de nazaten zich als een olievlek over het van oudsher Nederlandstalige gebied tot aan de grens met Wallonië. Over hun ervaringen is meer bekend. Opmerkelijke levensverhalen van spinsters, wevers, kleermakers, schoenmakers, landmeters, kluizenaars, boeren en boerinnen gaan over sociale stijging en daling, kinderarbeid, emigratie, Nederlands Oost-Indië, brandstichting, oorlog, buitenechtelijke gedragingen en niet te vergeten de eeuwenlange Hollands-calvinistische onderdrukking.
Zo kennen we meester wever Jacobus Tops rond 1750 als expat in Schotland, en gezworen stadspriseerster Johanna Maria van Oirschot van 1789 tot 1807 in Breda als waarde-schatter van te erven bezittingen. Beide Rooms-katholiek.

Project Een Zeelster Slag
Over de herkomst van de inwoners van Zeelst doen de meest wonderlijke verhalen de ronde. Traditionele genealogische bronnen bieden helaas niet de mogelijkheid om de waarheid ervan nog te achterhalen; de nieuwste DNA-technieken daarentegen wel. Vandaar dat heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis dankbaar gebruik heeft gemaakt van het aanbod van Annelies van Bronswijk, emeritus hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, om met een team van heemkundigen, genealogen en andere vrijwilligers en met behulp van de nieuwste onderzoeksmethoden op zoek te gaan naar de ware herkomst van de inwoners van de Kempen, in het bijzonder van Zeelst en Meerveldhoven.

Kleurrijke verslaglegging
Het boek is dankzij de vele kaarten, genealogische schema’s, familiewapens en (historische) foto’s een fraaie en uitvoerige verslaglegging van het project.
Het is de laatste publicatie van Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis en wordt uitgegeven door Erfgoedhuis Veldhoven.

Verschijnt in november 2024
Circa 240 pagina’s
Genaaid gebonden boek 297 x 210 mm
Prijs € 20
Verzending per post € 6 per boek

Eenmalige uitgave met een beperkte oplage

Het boek verschijnt in een beperkte oplage van 300 exemplaren. Bestel meteen en je bent verzekerd van een exemplaar van dit unieke boek. 

Bekijk nog meer boeken van Erfgoedhuis Veldhoven
Erfgoedhuis Veldhoven en de voormalige stichtingen Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken, Historisch Oerle en Zeelst Schrijft Geschiedenis hebben in de loop der jaren diverse boeken uitgegeven. Een aantal ervan is inmiddels uitverkocht, maar zijn wel online te raadplegen.

De boeken die we op de plank hebben liggen, bieden we voor een aantrekkelijke prijs aan. Stuur ons een e-mail of bezoek op donderdag- of zaterdagmorgen tussen 10.30-12.00 uur de heemkamer in de bibliotheek aan het Meiveld. Bij de aanschaf van één of meer boeken ontvang je bovendien gratis de dvd ‘100 jaar Veldhoven, één stad, vier gezichten’.