Veldhoven onthuld

Café De Beurs

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Dorpstraat 15

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-Dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17). Dat is zo gebleven. Op Dorpstraat 15 staat nu ‘Saint-Tropez, op Dorpstraat 17 ‘Que Pasa. Friedje Verhagen en zijn vrouw Nell Smets kregen tussen 1895 en 1914 zeven kinderen. Op 12 maart 1913 brak er brand uit in hun café/woonhuis. Oudste zoon Johan (1895) kon zijn jongere broertje Henk (1905) nog net redden maar Pietje (1907), het jongste zoontje, kwam om in de brand.

Op dezelfde plaats liet Friedje een nieuw café bouwen, ‘De Beurs genaamd, dat ook een hotelfunctie kreeg. Het werd een onderkomen van handelsreizigers bij hun bezoek aan de Kempen. Op de foto café De Beurs na de totstandkoming in 1914. Helemaal rechts zoon Henk. Naast hem zus Marie (1909) en dan moeder Nell en vader Friedje. De twee oudere mensen links op de voorgrond zijn de vader en moeder van Nell Smets. Klik op de foto voor een uitvergroting

De Beurs werd een bekend café in het Veldhovense kerkdorp, waarin o.a. de Veldhovense Harmonie vanaf 1927 haar thuis had. In 1953 werden Piet en Mia Weij de uitbaters. In de jaren 60 ging het over in de handen van de familie Heuvelmans-Bekers en in 1967 werd het eigendom van de familie Vereijken. Zoon Carlo sloot in 1997 voorgoed de cafédeur, zo leek het althans. Het eigendom van Interbrew verpauperde snel en werd in 2001 gesloopt op plaats te maken voor ‘Saint Tropez, qua stijl een moderne uitvoering van de oude Beurs.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.