Veldhoven onthuld

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Zandoerle 13

Vanaf de 18e eeuw werden in onze regio op boerderijen veelal honden gebruikt bij het karnen van melk voor de boterproductie. De beweging van de lopende hond in de tredmolen werd via een mechanisme van tandwielen en bomen (stokken) omgezet in een op en neergaande beweging in een ton gevuld met melk. Begin 19e eeuw werd in Zandoerle gestart met het mechaniseren van dit proces.

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht. Onder voorzitterschap van Willem van Eeten werd op 4 september 1901 een perceel bouwgrond van hem aangekocht voor het stichten van  deze roomboterfabriek. Het gebouw werd gerealiseerd tegen het woonhuis –  tevens dienstdoende als  café “De Zwaan” (daarvoor de Dingbank) – van Godefridus van der Velden.

De boterproductie verliep voor de boeren in Zandoerle, Sittert, Toterfout en Half Mijl voortvarend totdat in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak en directeur J.J. van der Velden opgeroepen werd om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Hij was echter de enige die de machines kon bedienen. Defensie  deed daarom aan Van der Velden het voorstel zich 14 dagen vrij te maken om aan iemand anders zijn kennis over te dragen. Op 28 november 1916 valt het doek voor “De Lindebloem”. Het pand wordt volledig ontruimd en geveild in de herberg van buurman Godefridus van der Velden. Het hoogste bod van f.  550,- werd uitgebracht door de voormalige voorzitter en  bouwgrondeigenaar Willem van Eeten. De laatste verbouwing aan het pand dateert van rond 1987.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).