Veldhoven onthuld

De Schaapskooi

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Sondervick 66

Sondervick was van oudsher een ‘wijk’ van landbouwers. Tot in de 15e eeuw was Sondervick het belangrijkste deel van het dorp Veldhoven. Het belang van Sondervick door de eeuwen heen wordt onderstreept door de aanwezigheid van twee Postelse hoeven. De abdij van Postel had vanaf de 12e eeuw de zielzorg in de Kempen op zich genomen en was daarmee ook een belangrijke factor in het economische leven geworden. In het dorp Veldhoven bezat Postel al zeker vanaf 1393 twee pachthoeven die werden aangeduid als de Postelse hoeven. Beide hoeven stonden op Sondervick. Waar nu Pegasus uitkomt op de Sitterlaan stond de zgn. achterste hoeve en op het adres dat we nu aangeven met Sondervick 66 stond de voorste Postelse hoeve die de Lambrechtshoeve genoemd werd.

De voorste Postelse hoeve had twee woningen waarvan er eentje tot in onze tijd gebleven is. In 1968 werd in deze hoeve met het adres Sondervick 66 restaurant “De Schaapskooi” gevestigd. De voorganger van “De Schaapskooi” was de varkensboerderij van Egging, die in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd is, naast de oorspronkelijke boerderij. Beide woningen stonden in 1781 nog naast elkaar. De oudste is kort na 1804 afgebroken, de andere werd in 1968 herboren als restaurant. “De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick. Met de komst van de wijk Zonderwijk in de jaren 60 verdwenen de boerderijen. Op 20 april 1993 brandde de “Schaapskooi” in een kwartiertijd helemaal af. Het was het symbolische einde van een eeuwenoud boerenbestaan op Sondervick.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).