Veldhoven onthuld

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel. Het tarief voor de gehele rit be­droeg 50 cent voor de eerste klas en 35 cent voor de tweede klas­se. In ruim twee uur was je vanuit Eindhoven in Reusel. De maximaal toegestane snelheid was 20 km/u. Dankzij de komst van de tram bloeide de nijverheid op en konden mensen gemakkelijker grotere afstanden afleggen. Kinderen konden na de lagere school in de stad onderwijs volgen. Je kon de tram ook gebruiken om op processie te gaan, naar Meerveldhoven bijvoorbeeld of vanuit Veldhoven naar Werbeek. Dan zaten de mannen in de voorste wagon, de vrouwen in de achterste en de harmonie in het midden.

In Veldhoven-Dorp moest de tram twee moeilijke bochten nemen: bij de pastorie en vanuit de Dorpstraat de Locht op. In deze bocht zwenkte de tramlijn van de rechterzijde van de weg naar de linkerzij­de. Om in deze bocht niet stil te vallen, moest de tram toch behoorlijk doorrijden. Dit had tot gevolg dat hij daar wel eens uit de rails liep. Met vereende krach­ten moest men dan het gevaarte weer op de rails sjorren.

In 1929 kwam er een vaste busdienst tussen Eindhoven en Reusel. De bussen reden vaker, goedkoper en sneller. In ruim een uurtje was je vanuit Eindhoven in Reu­sel. In 1935 stopte  het personenvervoer per tram en in 1937 ook het goederenvervoer. De rails werden opgeruimd en de hobbelende, fluitende tram die zoveel voorspoed had gebracht werd opgeheven.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).