Veldhoven onthuld

Dorpstraat, De Veldbloem

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Aan de Dorpstraat in Veldhoven vordert de bouw van de woningen van Residentie De Veldbloem gestaag. De naam Veldbloem dateert van 1894 toen op die locatie een boterfabriekje werd opgericht. Voorheen bereidde iedere Veldhovense boer de boter  thuis op de boerderij en verkocht die op de weekmarkt.  De Veldbloem was een coöperatie van 73 boeren en ambachtslieden uit Veldhoven en Meerveldhoven. In 1916 besloten de besturen van de boterfabriekjes van Oerle, Wintelre, Veldhoven en Zeelst te fuseren en richtten in Oerle Stoomfabriek St. Jan op.

Het Veldhovense boterfabriekje werd in 1917 gekocht door Jan van Laarhoven die het verbouwde tot woonhuis met klompenmakerij. In de jaren ’50 werd het pand gekocht door busondernemer Karel de Kruijf. Na het overlijden van Karel de Kruijf in 1980 werd taxichauffeur Jos Wets eigenaar. Naast het woonhuis verscheen later Bandencentrum Gruijters.

Het woonhuis bleef de naam De Veldbloem dragen tot de sloop in 2015. Als je de foto met een loep bekijkt, vind je de naam boven het raam op de bovenverdieping.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).