Veldhoven onthuld

Het Trapjeshuis

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Kapelstraat-Noord 76

Op de hoek van de Hagendorenseweg en de Kapelstraat-Noord staat het markante Trapjeshuis, zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant. De muurankers geven het bouwjaar 1750 aan en daarmee is het Trapjeshuis een van de oudst bewaarde huizen van onze gemeente. Het straalt een zekere grandeur uit en dat zal zeker vanaf het begin zo zijn geweest.

Het huis is gebouwd door Peter Stijmans de molenaar van de Zeelster molen en is daarna nog lang bewoond geweest door molenaarsfamilies zoals die van Balthazar de Laure. Diens schoonzoon Lambertus der Kinderen bouwt in 1858 de huidige molen van Zeelst.

Als in 1831 de Belgische strijd voor de onafhankelijkheid uitbreekt wordt Noord Brabant overspoeld door troepen uit het noorden. Uit de bewaard gebleven aantekeningen van kapitein Cannegieter van de Friesche Rustende Schutterij weten we dat zij tijdens de tiendaagse veldtocht gelegerd waren in Zeelst in het huis van de molenaar.

In 1967 huurt  Piet Rombouts het in verval geraakte pand van de gemeente, en redt het van de ondergang. Samen met zijn zoons is hij jarenlang in touw om het weer in zijn oude glorie te herstellen en vestigt er een atelier voor restauraties van antieke meubels.

Het Trapjeshuis is een rijksmonument en sinds enige jaren weer in particuliere handen.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).