Veldhoven onthuld

Hoek Rapportstraat/Dorpstraat

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Op de hoek Rapportstraat/Dorpstraat stond meer dan anderhalve eeuw een schoolgebouw. De eerste school op die plaats werd gebouwd in 1819. In 1857 werd die vervangen door de school die oudere Veldhovenaren zich nog herinneren: de school van meester Rijken, later de openbare school van meester Verhagen.

Het schoolgebouw op de foto dateert van 1961. De openbare school heeft er nog in gezeten tot januari 1970. Vervolgens is er tot 1979 de Johanneskleuterschool in gehuisvest. Nadien vestigde tot 1 augustus 1990 de directie en de staf van het KMBO de Kempen zich in het gebouw. Van 1 augustus 1979 tot 1 augustus 1980 werd één lokaal verhuurd aan de Op Dreef voor onderricht aan de Roma Zigeuners. In de jaren ’90 werd het gebouw gebruikt door de Stichting Veldhoven-Jarocin voor de opslag van goederen en kleren voor Polen. In 1999 werd het schoolgebouw uit 1961 afgebroken, samen met het transformatorhuisje van de PNEM dat ernaast stond. School en transformatorhuisje werden vervangen door een supermarkt van Jac Hermans. Later werd het een C1000. Nu zit AH erin.

De foto is gemaakt omstreeks 1968. Links staat de slagerij van Louis Schats die in 1967 de oude slagerij van zijn vader verving. Rechts van het transformatiehuisje het oude postkantoor van Marieke van Knegsel die met luide stem haar klanten bediende. Op de hoek – waar nu een kapperszaak zit – zat de kantoorboekhandel van Van de Borne.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).