Veldhoven onthuld

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Johannes C.M. van der Meeren gaf in 1937 opdracht tot de bouw van een villa aan de Kapelstraat in Meerveldhoven. De villa werd door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwd naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok. Vanwege zijn grote cultuurhistorische waarde heeft het pand de juridische status van Rijksmonument verkregen. De villa is van architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van toepassing van een nieuwe zakelijke stijl in onze regio.

Van Grootel en Van der Meeren waren al bekend met  architect Dudok uit Hilversum. Het “Witte Dorp” in Eindhoven, met de status van Rijksmonument, komt eveneens van de tekentafel van Dudok. Dudok (1884-1974) ontving voor zijn werk als architect zeer veel onderscheidingen, ook uit het buitenland. Hij bouwde heel veel in Hilversum. Zij bekendste werk daar is het stadhuis. Aanvankelijk stond Dudok onder invloed van Berlage en de Amsterdamse school maar vanaf circa 1920 ontwikkelde hij hieruit een eigen vormentaal: een meer kubistisch expressionisme.

In een lezing uit 1935 nam hij de stelling in dat wanneer men het landschap wil beschermen, men zich niet moet concentreren op stadsuitbreiding maar juist op stadsvoltooiing. Zijn oprechte mening was dat men te allen tijde een bouwwijze moet tegengaan die het natuurschoon aantast. Hij stelde dat lintbebouwing vermeden en bestreden moet worden en dat men het stadsbeeld moet afzonderen van het landschap. Met deze visie heeft hij met name in Hilversum zijn uitbreidingsplannen plannen uitgewerkt.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).