Veldhoven onthuld

Molen De Adriaan

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Windmolen 17

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat ‘De Adriaan’. Deze molen behoort tot de rijksmonumenten.

De familie van Grinsven heeft de molen in 1906 laten bouwen. Aanvankelijk maalde Van Grinsven zelf, maar vanaf 1911 werd de molen verpacht. In de crisisjaren dienden zich geen nieuwe huurders meer aan, waardoor de eigenaar zijn voormalige pachter Adrianus de Jongh vroeg om voorlopig toezicht op de molen te houden. In 1936 komt de molen in eigendom van zijn voormalige pachter A.J. de Jongh.

De ‘Adriaan’ is een belt- of korenmolen met bovenkruier. Een ronde stenen molen, waarvan de stenen aan de westkant gepleisterd en gewit zijn, bedoeld om de romp aan die kant waterdicht te maken. In tegenstelling tot de meeste beltmolens heeft ‘De Adriaan’ maar één tunnel (toegang). Hij is gebouwd als graanmolen, maar wordt sinds WO II niet meer zo gebruikt. De terp waarop de molen is gebouwd diende in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor de burgerbevolking. Er werd een provisorisch nachtverblijf ingericht waar men zich veilig waande. Vanaf september 1944 hadden de Engelsen hun commandopost in de molen, waardoor de molen op nieuwjaarsdag 1945 – terwijl de Kempen al lang bevrijd was – alsnog onder vuur werd genomen.

‘De Adriaan’ is eind jaren 50 en eind jaren 60  door de gebroeders Adriaans uit Weert gerestaureerd. Na de tweede restauratie kreeg hij de naam ‘De Adriaan’. In de molen is nu groepsrestaurant ‘Inn de Molenberg’ gevestigd. Vanaf 1988 is molenbouwer John de Jongh eigenaar van de molen.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).