Veldhoven onthuld

Oude Raadhuis, Oude Kerkstraat 32

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Dit gebouwtje herinnert ons er aan dat Oerle eens een eigen gemeente was. Dit woonhuis was het “Oude raadhuis” van de gemeente Oerle en heeft als raadhuis dienst gedaan van 1807 tot 1907. Nadien werd op het adres Oude Kerkstraat 12 een  nieuw gemeentehuis gezet en dat heeft dienst gedaan tot het samengaan van de vier kerkdorpen in 1921 tot de gemeente Veldhoven.

In 1796 neemt het toenmalige bestuur het besluit dat de gemeente een eigen raadhuis moet hebben. Tot dan toe was het ondergebracht in het kerkportaal. Toch duurt het nog enkele jaren voor er een oplossing is. Nieuwbouw is  te duur voor de gemeente en daarom kijkt men naar een bestaande oplossing. Men laat het oog vallen op de woning van Wilhelmijna Wijnants, de weduwe van Jan van Hoorn. Het pand moet wel worden opgeknapt. Op 1 april 1805 komt de gemeente in het bezit van het pand voor  f. 120,–. Een jaar later wordt er een bestek gemaakt om het pand geschikt te maken. Het huis krijgt een nieuwe indeling en het dak wordt gerestaureerd. Het werk wordt aangenomen door aannemer Huijbert Mikkers voor de som van  f. 464,–, bijna 4 maal zo hoog als het aankoopbedrag. In 1808 wordt het pand betrokken als gemeentehuis van de gemeente Oerle. Bijna een eeuw doet het dienst als werkruimte van de gemeente, maar ook als gevangenis.

In 1907 wordt het pand verkocht aan de Zusters van Liefde. Zij verkopen het door aan de familie Van Hout en daarna wordt het de woning van de familie De Lepper – van den Broek. Ondanks het feit, dat het pand een moderne uitstraling heeft gekregen, kan men het oude raadhuis er nog goed in herkennen.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).