Veldhoven onthuld

De Protestantse Pastorie, Dorpstraat 120

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

De naam Protestantse Pastorie verwijst naar de geschiedenis van het pand dat in 1770 werd gebouwd. Maar haar verhaal begint al eerder. Vóór de Vrede van Munster in 1648 was het waarschijnlijk de woning van de pastoor van de Caeciliaparochie. In dat jaar moest de pastorie worden afgestaan aan de eerste dominee van Veldhoven, predikant Wilhelmus Comijn.

Op 17 november 1708 staken Franse soldaten op den Broek twaalf huizen in brand, waaronder het huis van dominee Bedber. De herstelde woning werd in 1723 doo het dorpsbestuur van Veldhoven voor 750 gulden gekocht van de weduwe van dominee Hazeu. Vanaf 1740 raakte de pastorie in verval. Dominee Ross klaagde in 1743 dat hij in de slechtste pastorie van de Meierij woonden. Er volgden reparaties maar in 1768 oordeelde men dat het toch hoog tijd werd voor een rigoureuze ingreep. De oude pastorie werd in 1770 gedeeltelijk afgebroken en herbouwd. Peter van Wijk uit Sint Oedenrode nam het werk aan voor 3319 gulden.

In 1822 nam de hervormde gemeente de  predikantswoning  voor 975 gulden over van het gemeentebestuur. Halverwege de jaren 30 van de 20e eeuw bleek de pastorie in zodanig slechte staat te verkeren dat de kerkenraad overwoog het pand te slopen. Dankzij dominee  Van Bart is het niet zover gekomen. Het duurde nog tot 1947 voordat met de restauratie van de pastorie kon worden begonnen. In maart 1948 was die voltooid. De uiteindelijke kosten bedroegen 22.246 gulden. In 1965 werd de pastorie verkocht aan de gemeente Veldhoven en vervolgens kwam zij in particuliere handen terecht.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).