Actueel

Project ‘Verbonden levenslopen’ nu ook in Veldhoven

In de komende maanden start Ton Sliphorst samen met enkele vrijwilligers van Erfgoedhuis Veldhoven een onderzoek naar de persoonlijke levensomstandigheden van de Veldhovenaren tot 1921.

In 2020 promoveerde Ton Sliphorst aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de bewoners van een ‘bouwblok’ in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch tussen 1814 en 1903. Het doel van het onderzoek was om niet alleen in beeld te krijgen welke beroepen mensen hadden en hoe oud ze werden, maar ook op welke leeftijd men trouwde, hoeveel kinderen de moeders kregen en nog veel meer. Sinds de dertiende eeuw was er het Groot Ziekengasthuis en waren er goed opgeleide vroedvrouwen, maar een kind had tot 1900 bij de geboorte gemiddeld niet meer dan 2/3e kans om een leeftijd van tien jaar te halen. Daarbij waren de verschillen tussen de gezinnen in de hoofdstraat en die in de stegen dramatisch te noemen, maar toch was in die tijd in de stad bijna de helft van alle overledenen jonger dan tien jaar.

Vrijwilligers
In de loop van de komende maanden gaat Ton Sliphorst samen met het projectteam van Erfgoedhuis Veldhoven op zoek naar vrijwilligers die samen met hen een computerbestand maken om ook meer zicht te krijgen op de levensomstandigheden van de Veldhovenaren in het verleden. We beginnen met de periode 1780-1840, maar zouden vervolgens geleidelijk aan de periode kunnen verlengen naar 1650-1920, wat wetenschappelijk gezien uitzonderlijk zou zijn. Het onderzoek wordt opgebouwd rond de genealogische bestanden van Tiny Leijten (Oerle 1765-1921, 13.670 personen) en Ad van Run (Veldhoven, Meerveldhoven, Zeelst en andere gemeenten ±1650-1920, 252.034 personen).

Aansluitend op de eerste Algemene Ledenvergadering van Erfgoedhuis Veldhoven die wordt gehouden op 30 september legt de onderzoeker zijn plannen zijn voor de eerste periode uit en vertelt over de eerste bevindingen.

 

 

Ondanks een hoog geboortecijfer groeide de bevolking van Veldhoven tot 1900 nauwelijks. Dit kwam door hoge sterfte maar ook door voortdurende uitstroom van mensen die elders werk moesten zoeken. Verbetering van voeding, hygiëne, gezondheidszorg (vooral consultatiebureaus en vaccinatie) maakten naast de industrialisatie in plaatsen als Eindhoven en Veldhoven zelf de groei mogelijk die nu nog doorzet. (Bron: HDNG)

OVERIG NIEUWS

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Partij in zaak Oude Pastorie

De rechtbank in Den Haag besloot op 25 mei dat de stichting maatschappelijk relevant is en dus partij in de zaak om het rijksmonument te behouden.

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Red de Oude Pastorie

Stuur ons een steunbetuiging voor het behoud van de Oude Pastorie als rijksmonument.