Actueel

Interieur pastorie niet hersteld

We zijn ontzettend teleurgesteld dat het interieur van de Oude Pastorie niet hoeft te worden hersteld. Waarschijnlijk heb je in het Eindhovens Dagblad gelezen dat het de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken niet is gelukt om via de Raad van State gedaan te krijgen dat de Oude Pastorie aan Dorpstraat 93-95 wordt hersteld.

We werden door de Raad van State wel als belanghebbende aangemerkt, maar de rechter vindt dat de eigenaar niet tot herstel van het interieur kan worden verplicht. De gemeente Veldhoven denkt dat het onwaarschijnlijk is dat zich een koper meldt die bereid is het pand in oude staat te herstellen en zegt bovendien geen budget te hebben voor het herstel dat wij voorstelden.

Monumentale waarde
Het is heel jammer dat de monumentale waarde van de Oude Pastorie grotendeels verloren gaat. Uit een bouwhistorisch onderzoek bleek dat juist de indeling en stijl van de Oude Pastorie een hoge zeldzaamheidswaarde hebben en dat hieraan de cultuurhistorische waarde vooral wordt ontleend.

Afhankelijk
De uitspraak van de Raad van State maakt duidelijk dat het in de praktijk heel lastig is om rijksmonumenten via de wet te beschermen. Je bent eigenlijk afhankelijk van de goodwill van de eigenaar en de bereidheid van de gemeente om het behoud van rijksmonumenten hoge prioriteit te geven. We hadden in Veldhoven 33 rijksmonumenten, het zijn er nu nog 32 ½.

Goed nieuws
De stichting kreeg veel financiële bijdragen en meer dan 300 steunbetuigingen van Veldhovenaren om de gang naar de rechter te maken. De Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken wil iedereen die de actie ‘Red de Oude Pastorie’ heeft ondersteund daarvoor heel hartelijk bedanken. Gelukkig zijn er veel Veldhovenaren die het behoud van ons cultuurgoed wel hoog in het vaandel hebben staan. En dat is dan toch nog goed nieuws!

OVERIG NIEUWS

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Partij in zaak Oude Pastorie

De rechtbank in Den Haag besloot op 25 mei dat de stichting maatschappelijk relevant is en dus partij in de zaak om het rijksmonument te behouden.

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Red de Oude Pastorie

Stuur ons een steunbetuiging voor het behoud van de Oude Pastorie als rijksmonument.