Zoek
Sluit dit zoekvak.

Project Oude Pastorie

Interieur pastorie niet hersteld

We zijn ontzettend teleurgesteld dat het interieur van de Oude Pastorie niet hoeft te worden hersteld. Waarschijnlijk heb je in het Eindhovens Dagblad gelezen dat het de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken niet is gelukt om via de Raad van State gedaan te krijgen dat de Oude Pastorie aan Dorpstraat 93-95 wordt hersteld.

We werden door de Raad van State wel als belanghebbende aangemerkt, maar de rechter vindt dat de eigenaar niet tot herstel van het interieur kan worden verplicht. De gemeente Veldhoven denkt dat het onwaarschijnlijk is dat zich een koper meldt die bereid is het pand in oude staat te herstellen en zegt bovendien geen budget te hebben voor het herstel dat wij voorstelden.

Monumentale waarde
Het is heel jammer dat de monumentale waarde van de Oude Pastorie grotendeels verloren gaat. Uit een bouwhistorisch onderzoek bleek dat juist de indeling en stijl van de Oude Pastorie een hoge zeldzaamheidswaarde hebben en dat hieraan de cultuurhistorische waarde vooral wordt ontleend.

Afhankelijk
De uitspraak van de Raad van State maakt duidelijk dat het in de praktijk heel lastig is om rijksmonumenten via de wet te beschermen. Je bent eigenlijk afhankelijk van de goodwill van de eigenaar en de bereidheid van de gemeente om het behoud van rijksmonumenten hoge prioriteit te geven. We hadden in Veldhoven 33 rijksmonumenten, het zijn er nu nog 32 ½.

Goed nieuws
De stichting kreeg veel financiële bijdragen en meer dan 300 steunbetuigingen van Veldhovenaren om de gang naar de rechter te maken. De Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken wil iedereen die de actie ‘Red de Oude Pastorie’ heeft ondersteund daarvoor heel hartelijk bedanken. Gelukkig zijn er veel Veldhovenaren die het behoud van ons cultuurgoed wel hoog in het vaandel hebben staan. En dat is dan toch nog goed nieuws!

Partij in zaak Oude Pastorie

De rechtbank in Den Haag besloot op 25 mei dat de stichting maatschappelijk relevant is en dus partij in de zaak om het rijksmonument te behouden.

Red de Oude Pastorie

Stuur ons een steunbetuiging voor het behoud van de Oude Pastorie als rijksmonument.

ANDERE PROJECTEN

Op zoek naar je voorouders?

Wie waren mijn voorouders? Wat deden ze voor de kost? Waar woonden ze? Hoe is mijn familienaam ontstaan en wanneer? Het Erfgoedhuis kan je mogelijk helpen om één of meer vragen over je familiegeschiedenis te beantwoorden.

“Alles doen om iets te verdienen”

Bijverdienste als familietraditie. Wim de Greef zijn vader Tinus werkten bij Duc George, maar in hun hart waren ze geen echte sigarenmannen. Wim is een van de vertellers uit het project Mondelinge bronnen.

Behoud van monumenten

Deze projectgroep onderzoekt de geschiedenis van de bestaande rijksmonumenten in Veldhoven en stelt een voorstel op van een gemeentelijke monumentenlijst.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Expo Veldhoven 75 jaar Vrij

Veldhoven 75 jaar Vrij

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de Duitse bezetters. Onder de noemer ‘Veldhoven 75 jaar Vrij’ word dat gevierd met een uitgebreid activiteitenprogramma.

Onthulling plaquette Jan Borghouts

In het kader van de 75-jarige herdenking van het bombardement op Zeelst is op 17 september bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette onthuld.