Veldhoven onthuld

Ambtswoning, Binnenweg 1

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde hij bij zijn familie op Binnenweg 9 waar zijn ouders café d’n Engel hadden.

Dat hij in 1892 burgemeester van Zeelst werd na de dood van burgemeester Habraken, kwam als een grote verrassing. De Habrakens en de Bazelmansen gaven in dit dorp al decennia lang de toon aan. Hij moest het bij de burgemeestersverkiezing opnemen tegen Jan Bazelmans, die getrouwd was met Cornelia Habraken, de dochter van de burgemeester.

Na zijn verkiezingsoverwinning werden bij hem de ruiten ingegooid, iets wat zelfs de Leeuwarder Courant haalde. Kort na zijn benoeming bouwde hij de villa op Binnenweg 1, wat meteen het grootste en meeste narkante huis van het dorp werd. In de gemeenteraad ontstond enige beroering omdat hij de lantaarn die op de kruising van wegen voor zijn huis aan een boom was gevestigd, liet verplaatsen boven de toegangspoort van zijn huis.

Bij de bouw kreeg het huis de naam Selstadium. Voor deze naam is tot op heden nog geen goede verklaring gevonden; het eerste stuk duidt ongetwijfeld op Zeelst, de rest blijft gissen.

Onze burgemeester trouwt in 1898 op 50 jarige leeftijd met Elisabeth van den Heuvel. Als het echtpaar terugkomt van hun huwelijksreis wordt het groots ontvangen en is het feest in heel het dorp.

Antonius Janssens is begraven op het kerkhof van Zeelst. Enige jaren geleden was zijn graf in verval geraakt. Omdat er geen nabestaanden zijn is vanuit de gemeenschap actie ondernomen om het graf te restaureren.

De villa is nog steeds in gebruik als woonhuis. Het is een Rijksmonument en we hopen dat dit voldoende bescherming biedt om het voor de Veldhovense gemeenschap te behouden.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).