Veldhoven onthuld

Heilige Johannes de Doperkerk, Oude Kerkstraat 5

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Oerle heeft al sinds ongeveer 1250 een kerk. De kerken hebben altijd op de plaats van de huidige kerk gestaan. In 1909 besluit men de koepelkerk die dan pas 32 jaar oud is af te breken. Het combineren van nieuwe en oude funderingen blijkt geen goed idee. De ligging van de fundamenten van deze kerk is in de bestrating voor de huidige kerk aangegeven.

De nieuwe kerk van de Bossche  architect W. Th. Van Aalst wordt op 1 mei 1912 in gebruik genomen. De aannemer is W. Broens uit Tilburg. Deze aannemer heeft in 1905 ook de kapel van het klooster gebouwd. De Heilige Johannes de Doperkerk is een neogotische kruiskerk en is een rijksmonument.

De kerk is van buiten vrij sober, maar het interieur is veel rijker gedetailleerd. Dit blijkt vooral uit de wijze waarop gepleisterde muurvlakken worden afgewisseld met ongeschilderde baksteen in de kolommen, ribben en profielen. De rijke stervormige gewelven, die men in andere kerken alleen in het priesterkoor vindt, zijn hier in de hele kerk doorgezet. Van Aalst speelt in zijn ontwerpen in op de vraag naar “volkskerken” met een ongebroken zicht op het altaar. Kenmerken: een breed schip ten koste van de zijbeuken, bredere traveeën en slankere pijlers.

Aan deze kerk zijn de volgende pastoors verbonden: Augustus Joannes Suetens (1907-1923), Adrianus Cornelis de Bont (1923-1947), Henri Bless (1947-1972) en Gerard Vekemans (1972-2000).

De kerk heeft nu een kapelfunctie. Er wordt gezocht naar een waardige herbestemming.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).