Actueel

In Memoriam Felix de Vries

Op 20 juni stuurde Felix een appje dat hij ongeneeslijk ziek was en dat hij nog maximaal een jaar in het vooruitzicht had. Nog geen half jaar later, op 5 november overleed Felix in de hospice van huize Merefelt. Zijn vrouw Annie, al heel veel jaren tobbend met haar gezondheid, overleed drie dagen later.

Felix meldde zich al een van de eersten aan als lid van het Erfgoedhuis Veldhoven. Niet zo verwonderlijk, want hij was vanaf het begin zo’n twintig jaar geleden nauw betrokken bij het wel en wee van de heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis. De heemkundekring van zijn geboortedorp waar hij zo trots op was en die nu is opgegaan in het Erfgoedhuis.

Was er bij de heemkundekring behoefte aan een laptop en sprak je er met Felix over, dan wist je bijna zeker dat er binnen no time een laptop ter beschikking kwam. Ook bij de productie van onze eerste boeken nam Felix de zorgen van de penningmeester weg door een garantstelling, samen met een van zijn Zeelster vrienden uit de zakenwereld. Tot zijn grote verrassing mocht hij in 2009, uit handen van een “sigarenmaker” uit Meerveldhoven, het eerste exemplaar van het boek Zeelster Nijverheid in ontvangst nemen.

In deze tijd was Felix actief bij de renovatie van de Willibrorduskerk in Zeelst. Hij heeft hier, zeker ook met zijn handen, enorm veel uren in gestoken. Voor velen een hoogtepunt is de restauratie van alle kruiswegstaties, als een volleerd vakman heeft hij deze klus geklaard.
Toen bij de restauratie de initialen van de maker van de staties tevoorschijn kwamen, heeft hij misschien wel een vreugdedansje gemaakt: F de V van Frans de Vriendt uit Antwerpen, maar net zo goed van Felix de Vries.

Niet alleen de restauratie van de kruiswegstaties nam hij onderhanden, ook het verfraaien van het orgel en de inrichting van de Mariakapel, waarvoor hij een prachtig beeld in België haalde. Niet te vergeten de originele, fraaie kerststal die Felix ieder jaar met een paar vrienden weer opbouwde. Wat heeft hij een stempel op de renovatie gedrukt.

Wij zijn bedroefd om het heengaan van Annie en Felix en we zullen nog vaak aan hen denken.

OVERIG NIEUWS

Uitslag Straatnamenkwis

Onze Straatnamenkwis bleek niet voor iedereen even gemakkelijk. Bekijk hier de juiste antwoorden.

Wegwijs in Veldhoven

Wegwijs in Veldhoven is een kijk-, lees- en zoekboek met alle (ruim 800) Veldhovense straten in een boek. Voorinschrijven met korting kan tot 1 oktober 2023.

Stille getuigen

Het huis op het adres Heuvelstraat 57a in Zeelst heeft een beschadiging in de stenen boven de voordeur door het bombardement van 17 september 1944. Tijdens een renovatie van het dak van het huis kwamen nog meer beschadigingen aan het licht.

In Memoriam Toon Hopstaken

Ons bereikte het trieste bericht dat Toon Hopstaken, in het verleden een energieke vrijwilliger van Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis is overleden op 92-jarige leeftijd.

Herinneringswandeling

Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In Veldhoven organiseren SWOVE, Erfgoedhuis Veldhoven en de Bibliotheek Veldhoven op maandag 18 september een herinneringswandeling.

Herdenking 17 september

De Werkgroep Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september nodigt u uit op zondag 17 september 2023 voor de Herdenking van het bombardement op Zeelst.

Veldhovens levend erfgoed

Open Monumentendag kent dit jaar een bijzonder levendig programma. Het thema is namelijk immaterieel erfgoed. Daarbij kun je denken aan culturele gebruiken, tradities en ambachten.

Het archief van Frans Waarma

De familie Waarma heeft het zorgvuldig bewaarde archief van Frans Waarma (1917-1999) overgedragen aan Erfgoedhuis Veldhoven.

Onderwijs 100 jaar geleden

Bekijk nu ruim 100 historische foto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw op de beeldtafel van de bibliotheek.

Nieuwe bestuursleden

Op de laatste ledenvergadering zijn twee nieuwe bestuursleden benoemd: Jan van den Boom (links) en Jan van Gestel. Ze stellen zich voor.

Jan Bressers lid van verdienste

Jan Bressers is tijdens de Algemene Ledenvergadering op 16 maart 2023 bij zijn aftreden als bestuurslid benoemd tot lid van verdienste.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022

Op vrijdagavond 18 november a.s. vindt in D’n Bond (Rapportstraat 29) de presentatie van het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 plaats.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Bombardement herdacht

Bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 17 september in 1944 in Zeelst was dit jaar voor het eerst sinds Corona weer iedereen welkom.

Herdenking 17 september

Zoals elk jaar wordt het bombardement in Zeelst op 17 september 1944 herdacht. Aansluitend is er een lezing in de Schalm.

Graffiti bij Veldhovens erfgoed

Met opvallende tijdelijke krijtgraffiti brengen we tijdens Open Monumentendag op een ludieke manier de website geheimenvanveldhoven.nl onder de aandacht.

Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot stellen we tijdens dat weekend verschillende ‘monumenten’ open.

ANBI-Cultuurstatus

Op 29 april 2022 hebben we van de belastingdienst bericht gehad, dat aan ons de ANBI-cultuurstatus is toegekend.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021

Bestelde boeken kunnen op 19 december worden opgehaald bij D’n Bond. Vanaf 20 december is het boek te koop bij Primera in de Kromstraat, zolang de voorraad strekt.

Boek Veldhoven 100 uitverkocht

Veldhoven 100 is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven over de Veldhovense geschiedenis. Ruim 250 pagina’s met vele historische foto’s.

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!

100 jaar vieren

In september hoopt Veldhoven verschillende activiteiten rondom 100 jaar Veldhoven eindelijk groots te kunnen vieren.

Erfgoedhuis Veldhoven opgericht

Wij vieren 100 jaar Veldhoven met de oprichting van Erfgoedhuis Veldhoven, een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Boek Veldhoven nu online

De online versie biedt de mogelijkheid om in het omvangrijke document te zoeken op bijvoorbeeld jaartal, naam, straat, etc.