Veldhoven onthuld

Museum ’t Oude Slot

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Verscholen in een prachtige wijk ligt, omringd door een gracht, een van de mooiste Rijksmonumenten van Veldhoven. De plaats van de hoeve heeft een zeer rijke historie. Al in de 14e eeuw heeft Theodorus van den Valgaete het goed Valgate in leen van hertog Jan 1 van Brabant. Een valgat is een poort over een weg of bij een huis om het vee binnen of buiten de poort te houden. De weg van ’t Cobbeek naar de hoeve werd nog in 1832 op de kaart aangeduid als de Valgaterweg.

 

Jonker Goijart van Eijck, heer van Veldhoven, Zeelst en Blaarthem kocht het goed tweede helft 16e eeuw en bouwde er ’t Slot van Zeelst. In de loop der eeuwen is er op de plaats van ’t Slot veel verbouwd, grachten zijn verlegd en rond 1820 bouwt  Wilhelmus Keijzers op deze plaats de boerderij wat nu museum ’t Oude Slot is.

In 1964 koopt de gemeente Veldhoven in Zeelst de boerderij. Op initiatief van Ton Vroomans vinden er opgravingen plaats naar overblijfselen van het voormalige Slot. De vele vondsten worden nog datzelfde jaar tentoongesteld in het bakhuis van boerderij ’t Slot. Hiermee wordt de aanzet gegeven voor het huidige museum. In 1966 draagt de gemeente Veldhoven de boerderij over aan de stichting i.o. ’t Oude Slot. De gebouwen van ’t Slot worden gerestaureerd en op 30 november 1974 vindt de opening van ‘Gemeentemuseum ’t Oude Slot’ plaats, waarin diverse archeologische vondsten te bewonderen zijn.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Ambtswoning, Binnenweg 1

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen. Daarvoor woonde

Villa, Kruisstraat 23

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de  Bossche architect Albert

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).