Veldhoven onthuld

J. Limpens Smederij

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Heerseweg 15

Op de plint onder de dakgoot van Heerseweg 15 staat de tekst J. Limpens Elektrische Smederij Reparatieinrichting. Het opschrift verwijst naar Jan Limpens, de smid die zich in 1922 met zijn echtgenote Maria Barbara Schoutissen vanuit Eindhoven in dit woonhuis met smederij vestigde. Jan en zijn zoon Hendrik zouden de smederij tot 1933 exploiteren.

Woonhuis en smederij zijn in 1882 gebouwd door Jan Baptist Somers nadat hij het 40 jaar oude woonhuis met smederij van zijn vader Leonardus op dezelfde locatie had afgebroken. Na het overlijden van Jan Baptist in 1913 zet zijn zoon Harrie Somers de smederij voort. In 1921 verkoopt hij huis en smederij voor fl. 6.500,- aan de broer en zussen van Maria Barbara Schoutissen. Harrie Somers verhuist naar de hoek Dorpstraat/Kromstraat waar de familie Somers enkele winkelpanden zal uitbaten, o.a. het warenhuis van Jan Somers, de jongste zoon van Harrie.

In 1933 verkoopt de familie Schoutissen woonhuis annex smederij aan bakker Piet van Kemenade. Daarmee komt er een einde komt aan een 90 jaar smid-geschiedenis op deze locatie. Van Kemenade verhuurt het pand aan melkboer Mensinck, die er tot 1956 zal blijven wonen.
Nadien handhaven de opeenvolgende eigenaren de karakteristieke stijl van het pand. De oude werkplaats is nog altijd herkenbaar aan de brede dubbele deuren. De huidige eigenaren besteden veel zorg aan het behoud van de architectuurhistorische stijl en het interieur ademt nog altijd de sfeer uit van weleer. Het herbergt de herinneringen aan de opkomst van kleinschalige bedrijfjes in het Veldhoven van de 19e eeuw.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

De Brink van Zandoerle

In de geschiedschrijving van Oerle maakt men een onderscheid tussen Kerkoerle en Zandoerle. Zandoerle is

De Leeuwenhoff

Aan de Berkt 50 staat de eerste burgemeesterswoning van Oerle, genaamd De Leeuwenhoff. De eerste

Het Notarishuis

Eén van de oudste en meest karakteristieke panden in de gemeente Veldhoven.

De pastorie van Meerveldhoven

Wie is de ontwerper van de pastorie aan de Kapelstraat-Zuid? Het gemeentearchief en het parochiearchief geven geen uitsluitsel.

De Kers

Daar waar nu uitgaanscentrum De Kers staat, stond vroeger brouwerij/herberg ‘De drie zwaantjes’.

De Steenselse Hut

Locht 120 staat bij oudere Veldhovenaren bekend als de Steenselse Hut. In de 19e eeuw stond er een sobere hut die bewoond werd door de familie Van Ham.

Hendrik Willem Platteel

Dit in 1885 gebouwde pand werd in 1897 door Hendrik Willem Platteel gekocht die er een sigarenfabriekje begon.

Het Koetshuis

Op de splitsing Oude Kerkstraat-Paleisstraat staat sinds 1880 het Koetshuis. De klokgevel met daarin de zesdelige schuiframen vallen het meest op.

Museum ’t Oude Slot

Verscholen in een prachtige wijk ligt, omringd door een gracht, een van de mooiste Rijksmonumenten van Veldhoven.

Selstadium

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen.

De Protestantse Pastorie

De naam Protestantse Pastorie verwijst naar de geschiedenis van het pand dat in 1770 werd gebouwd. Maar haar verhaal begint al eerder.

Oude raadhuis

Dit gebouwtje herinnert ons er aan dat Oerle eens een eigen gemeente was.

Villa ‘het Slot’

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect Albert Valk, de broer van de meer bekende Hendrik Valk.

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Huize Ter Eik

Dankzij een verharde weg, een trambaan en de Gender had het een gunstige ligging voor industrieën en was het aantrekkelijk voor fabrikanten in markante villa’s.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).