Project Verbonden levenslopen

Verbonden levenslopen Groot Veldhoven 1780-1881

In het onderzoek naar de bevolking van de Veldhovense kerkdorpen zijn we gestart met de begraafboeken van 1780 tot 1811 en de overlijdensakten van 1811 tot 1881. In deze registraties verwachten we te lezen hoe oud mensen werden, waar en wanneer ze geboren of gedoopt zijn, wie de ouders zijn en wie de eventuele echtgenoten waren. Het zijn de ideale akten om een bevolkingsonderzoek te beginnen.

Tweede invoerfase
In deze registraties verwachten we te lezen hoe oud mensen werden, waar en wanneer ze geboren of gedoopt zijn, wie de ouders zijn en wie de eventuele echtgenoten waren. Intussen zijn 6.669 van de 7.217 registraties door de werkgroep in het bestand opgenomen. Toch zijn niet alle akten even duidelijk. In de oude begraafboeken stond vaak niet meer dan de naam van de begravene, regelmatig zelfs alleen de mededeling ‘de vrouw van’ (naam van de man) of ‘een kraamkind van’ (naam van de vader). Om alle ontbrekende gegevens aan te vullen, gebruiken we nu in de tweede invoerfase de genealogische bestanden van Ad van Run en Tiny Leijten. Zij hebben hierin bijna alle bewoners in beeld gebracht vanaf de oudste bronnen tot ver in de twintigste eeuw.

Gemiddelde levensduur
Inmiddels krijgen we uit dit eerste deel van het onderzoek de indruk dat de gemiddelde levensduur van de Veldhovenaren aanmerkelijk lager lag dan nu, maar dat zal niemand verrassen. Bij overlijden zijn de mensen van nu gemiddeld iets ouder dan 80 jaar, tussen 1811 en 1850 was dat eerder 40 jaar. Door hierbij de cijfers van een steeds grotere groep te betrekken, zullen we beter gaan zien wat hiervan de achtergronden waren. In de komende maanden komen we hierover meer te weten.

In mei hopen we in een lezing hierover te vertellen!

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

ANDERE PROJECTEN

Op zoek naar je voorouders?

Wie waren mijn voorouders? Wat deden ze voor de kost? Waar woonden ze? Hoe is mijn familienaam ontstaan en wanneer? Het Erfgoedhuis kan je mogelijk helpen om één of meer vragen over je familiegeschiedenis te beantwoorden.

“Alles doen om iets te verdienen”

Bijverdienste als familietraditie. Wim de Greef zijn vader Tinus werkten bij Duc George, maar in hun hart waren ze geen echte sigarenmannen. Wim is een van de vertellers uit het project Mondelinge bronnen.

Behoud van monumenten

Deze projectgroep onderzoekt de geschiedenis van de bestaande rijksmonumenten in Veldhoven en stelt een voorstel op van een gemeentelijke monumentenlijst.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Expo Veldhoven 75 jaar Vrij

Veldhoven 75 jaar Vrij

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de Duitse bezetters. Onder de noemer ‘Veldhoven 75 jaar Vrij’ word dat gevierd met een uitgebreid activiteitenprogramma.

Onthulling plaquette Jan Borghouts

In het kader van de 75-jarige herdenking van het bombardement op Zeelst is op 17 september bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette onthuld.