Actueel

Verbonden levenslopen Groot Veldhoven 1780-1881

In het onderzoek naar de bevolking van de Veldhovense kerkdorpen zijn we gestart met de begraafboeken van 1780 tot 1811 en de overlijdensakten van 1811 tot 1881. In deze registraties verwachten we te lezen hoe oud mensen werden, waar en wanneer ze geboren of gedoopt zijn, wie de ouders zijn en wie de eventuele echtgenoten waren. Het zijn de ideale akten om een bevolkingsonderzoek te beginnen.

Tweede invoerfase
In deze registraties verwachten we te lezen hoe oud mensen werden, waar en wanneer ze geboren of gedoopt zijn, wie de ouders zijn en wie de eventuele echtgenoten waren. Intussen zijn 6.669 van de 7.217 registraties door de werkgroep in het bestand opgenomen. Toch zijn niet alle akten even duidelijk. In de oude begraafboeken stond vaak niet meer dan de naam van de begravene, regelmatig zelfs alleen de mededeling ‘de vrouw van’ (naam van de man) of ‘een kraamkind van’ (naam van de vader). Om alle ontbrekende gegevens aan te vullen, gebruiken we nu in de tweede invoerfase de genealogische bestanden van Ad van Run en Tiny Leijten. Zij hebben hierin bijna alle bewoners in beeld gebracht vanaf de oudste bronnen tot ver in de twintigste eeuw.

Gemiddelde levensduur
Inmiddels krijgen we uit dit eerste deel van het onderzoek de indruk dat de gemiddelde levensduur van de Veldhovenaren aanmerkelijk lager lag dan nu, maar dat zal niemand verrassen. Bij overlijden zijn de mensen van nu gemiddeld iets ouder dan 80 jaar, tussen 1811 en 1850 was dat eerder 40 jaar. Door hierbij de cijfers van een steeds grotere groep te betrekken, zullen we beter gaan zien wat hiervan de achtergronden waren. In de komende maanden komen we hierover meer te weten.

In mei hopen we in een lezing hierover te vertellen!

OVERIG NIEUWS

Graffiti bij Veldhovens erfgoed

Met opvallende tijdelijke krijtgraffiti brengen we tijdens Open Monumentendag op een ludieke manier de website geheimenvanveldhoven.nl onder de aandacht.

Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september. In samenwerking met Museum ’t Oude Slot stellen we tijdens dat weekend verschillende ‘monumenten’ open.

ANBI-Cultuurstatus

Op 29 april 2022 hebben we van de belastingdienst bericht gehad, dat aan ons de ANBI-cultuurstatus is toegekend.

Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021

Bestelde boeken kunnen op 19 december worden opgehaald bij D’n Bond. Vanaf 20 december is het boek te koop bij Primera in de Kromstraat, zolang de voorraad strekt.

Boek Veldhoven 100 uitverkocht

Veldhoven 100 is een uitgave van Erfgoedhuis Veldhoven over de Veldhovense geschiedenis. Ruim 250 pagina’s met vele historische foto’s.

In Memoriam Felix de Vries

Op 5 november is Felix de Vries overleden in de hospice van huize Merefelt. Zijn vrouw Annie, al heel veel jaren tobbend met haar gezondheid, overleed drie dagen later.

Steun ook de Geheimen

Wie nog een stem overheeft, zou daar de Stichting Geheimen van Veldhoven erg blij mee maken!