Veldhoven onthuld

Hendrik Willem Platteel

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

Dorpstraat 32

Het woonhuis op Dorpstraat 32 heeft diverse bestemmingen gekend. Dit in 1885 gebouwde pand werd in 1897 door Hendrik Willem Platteel gekocht die er een sigarenfabriekje begon. Het was één van de eerste sigarenfabriekjes in Veldhoven, die vanaf die tijd als paddenstoelen uit de grond schoten. Naast sigarenfabrikant was Hendrik Willem Platteel procuratiehouder van steenfabriek De Heibloem op de Locht. Platteel was ook maatschappelijk actief. Hij was lid van de gemeenteraad, lid van de Hervormde Kerkenraad en samen met schoolmeester Cornelis Rijken en notaris De Wit in 1894 oprichter van het Veldhovense Fanfarekorps.

In 1948 krijgt de Kerkenraad toestemming om in Veldhoven een hervormde lagere school te starten. Hendrik Willem Platteel biedt de Kerkenraad aan om zijn voormalige sigarenfabriekje op Dorpstraat 32 als schoolgebouw te verhuren. Na de nodige aanpassingen gaat op 1 februari 1949 hierin de hervormde school van start met 17 leerlingen.

In 1951 overlijdt Hendrik Willem Platteel. In zijn laatste wilsbeschikking heeft hij het schoolgebouw nagelaten aan de Hervormde Gemeente van Veldhoven. Het schooltje is echter al snel te klein. In 1951 telt het 33 leerlingen. Er worden plannen gemaakt voor een nieuwe school aan de Kerkakkerstraat. In 1956 kan deze betrokken worden. Het sigarenfabriekje annex schoolgebouw op Dorpstraat 32 komt in particuliere handen en krijgt zijn oude woonbestemming terug.

De nalatenschap aan de Hervormde Gemeente Veldhoven is in 1967 een reden voor het gemeentebestuur om in het nieuwe uitbreidingsplan, gelegen tussen Dorpstraat en Kerkakkerstraat, een straat naar Hendrik Willem Platteel te vernoemen: de Platteelstraat.

MEER VELDHOVEN ONTHULD

De Brink van Zandoerle

In de geschiedschrijving van Oerle maakt men een onderscheid tussen Kerkoerle en Zandoerle. Zandoerle is

De Leeuwenhoff

Aan de Berkt 50 staat de eerste burgemeesterswoning van Oerle, genaamd De Leeuwenhoff. De eerste

Het Notarishuis

Eén van de oudste en meest karakteristieke panden in de gemeente Veldhoven.

De pastorie van Meerveldhoven

Wie is de ontwerper van de pastorie aan de Kapelstraat-Zuid? Het gemeentearchief en het parochiearchief geven geen uitsluitsel.

De Kers

Daar waar nu uitgaanscentrum De Kers staat, stond vroeger brouwerij/herberg ‘De drie zwaantjes’.

De Steenselse Hut

Locht 120 staat bij oudere Veldhovenaren bekend als de Steenselse Hut. In de 19e eeuw stond er een sobere hut die bewoond werd door de familie Van Ham.

J. Limpens Smederij

Smid Jan Limpens betrekt in 1922 met zijn echtgenote Maria Barbara Schoutissen vanuit Eindhoven dit woonhuis met smederij.

Het Koetshuis

Op de splitsing Oude Kerkstraat-Paleisstraat staat sinds 1880 het Koetshuis. De klokgevel met daarin de zesdelige schuiframen vallen het meest op.

Museum ’t Oude Slot

Verscholen in een prachtige wijk ligt, omringd door een gracht, een van de mooiste Rijksmonumenten van Veldhoven.

Selstadium

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen.

De Protestantse Pastorie

De naam Protestantse Pastorie verwijst naar de geschiedenis van het pand dat in 1770 werd gebouwd. Maar haar verhaal begint al eerder.

Oude raadhuis

Dit gebouwtje herinnert ons er aan dat Oerle eens een eigen gemeente was.

Villa ‘het Slot’

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect Albert Valk, de broer van de meer bekende Hendrik Valk.

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Huize Ter Eik

Dankzij een verharde weg, een trambaan en de Gender had het een gunstige ligging voor industrieën en was het aantrekkelijk voor fabrikanten in markante villa’s.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.

Kapelstraat 8

Door aannemer Pieter van Grootel in zakelijke stijl gebouwde villa naar voorbeelden van de wereldbekende architect Willem Marinus Dudok.

Zandoerle 11

De woonboerderij, meer dan 100 jaar verbonden geweest aan de familie Van de Ven, kent een rijke geschiedenis.

Café De Beurs

Al in de 19de eeuw stonden er tegenover de kerk in Veldhoven-dorp twee cafés: het café van Friedje Verhagen (Dorpstraat 15) en dat van Driek Bijnen (Dorpstraat 17).