Veldhoven onthuld

’t Misterke van Oerle

Veldhoven onthuld is een artikelreeks in het weekblad ‘Thuis in Veldhoven’ over markant Veldhovens erfgoed.

1883-1972

Een legendarische persoon uit Oerle in de 20e eeuw is ’t Misterke. Klein van stuk, maar groot van waarde. Hij wordt geboren op 12 september 1883 in Vessem. Voordat hij in 1912 in Oerle benoemd wordt tot hoofd der school is hij onderwijzer in Lierop en Asten. Dit blijft hij tot 1 januari 1950. In die 38 jaar dient hij Oerle in al zijn facetten. Hij is erg muzikaal. Hij is dirigent en organist van het kerkkoor en voorzitter en onder-directeur van fanfare St. Cecilia. Als voorzitter van de Oost-Kempische bond volgt hij ook de prestaties van de naburige muziekgezelschappen. Als er in het dorp een feest plaats vindt is Lauwerentius  altijd de voorzitter van het feestcomité. Hij betekent ook veel voor de boeren. Hij is voorzitter van de veefokvereniging, de stierhouderij en de boerenleenbank en geeft les aan de land- en tuinbouwschool, een avondschool voor volwassen boeren. Hij laat zich wel eens verleiden om na de lessen op deze laatste school samen met de leerlingen een borreltje te gaan drinken. Altijd jenever. En als het er teveel worden, dan kiest hij voor een borreltje met water.

In 1953 ontvangt ’t Misterke het erekruis ‘Pro ecclesia et pontifice’.

Op zijn 70e verjaardag in 1953 ontvangt hij het erekruis ’Pro ecclesia et pontifice’. In 1955 wordt hij geïnterviewd voor een artikel in de Sint Jansklokken. Dit wordt afgesloten met: “Mister van der Heijden is Oerle en Oerle is mister van der Heijden en als ’t misterke er eens niet meer zal zijn, dan is Oerle er ook niet meer.”

MEER VELDHOVEN ONTHULD

Het Notarishuis

Eén van de oudste en meest karakteristieke panden in de gemeente Veldhoven.

De pastorie van Meerveldhoven

Wie is de ontwerper van de pastorie aan de Kapelstraat-Zuid? Het gemeentearchief en het parochiearchief geven geen uitsluitsel.

De Kers

Daar waar nu uitgaanscentrum De Kers staat, stond vroeger brouwerij/herberg ‘De drie zwaantjes’.

De Steenselse Hut

Locht 120 staat bij oudere Veldhovenaren bekend als de Steenselse Hut. In de 19e eeuw stond er een sobere hut die bewoond werd door de familie Van Ham.

Hendrik Willem Platteel

Dit in 1885 gebouwde pand werd in 1897 door Hendrik Willem Platteel gekocht die er een sigarenfabriekje begon.

J. Limpens Smederij

Smid Jan Limpens betrekt in 1922 met zijn echtgenote Maria Barbara Schoutissen vanuit Eindhoven dit woonhuis met smederij.

Het Koetshuis

Op de splitsing Oude Kerkstraat-Paleisstraat staat sinds 1880 het Koetshuis. De klokgevel met daarin de zesdelige schuiframen vallen het meest op.

Museum ’t Oude Slot

Verscholen in een prachtige wijk ligt, omringd door een gracht, een van de mooiste Rijksmonumenten van Veldhoven.

Selstadium

Burgemeester Antonius Janssens liet in 1895 op deze zichtlocatie dit prachtig pand bouwen.

De Protestantse Pastorie

De naam Protestantse Pastorie verwijst naar de geschiedenis van het pand dat in 1770 werd gebouwd. Maar haar verhaal begint al eerder.

Oude raadhuis

Dit gebouwtje herinnert ons er aan dat Oerle eens een eigen gemeente was.

Villa ‘het Slot’

Deze markante villa werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van de Bossche architect Albert Valk, de broer van de meer bekende Hendrik Valk.

Klooster en pensionaat

Meer dan 100 jaar hebben het klooster en het pensionaat “Onze Lieve Vrouw van Lourdes” het straatbeeld van de Oude Kerkstraat bepaald.

Het Trapjeshuis

Het markante Trapjeshuis is zo genoemd naar de trapgevels aan de zijkant.

De tram

Tussen 1897 en 1937 reed er een stoomtram door de Kempen, van Eindhoven naar Reusel.

De Lindebloem

Op 16 februari 1901 werd bij notaris Hordijk te Vessem door lokale boeren de Coöperatieve Roomboterfabriek “De Lindebloem” opgericht.

De Schaapskooi

“De Schaapskooi” was de laatste herinnering aan het boerenleven op Sondervick.

Huize Ter Eik

Dankzij een verharde weg, een trambaan en de Gender had het een gunstige ligging voor industrieën en was het aantrekkelijk voor fabrikanten in markante villa’s.

Locht 44 en 44a

Op de Locht in Veldhoven staan enkele karakteristieke panden die herinneren aan de industrialisatie die in de tweede helft van de 19e eeuw de dorpen in de Kempen veroverde.

Molen De Adriaan

Op de grens van Meerveldhoven en d’Ekker staat de molen ‘De Adriaan’, een rijksmonument uit 1906.

Zandoerle 30

Zandoerle 30 is een langgevelboerderij van omstreeks 1865. Het is een rijksmonument.