“Daorvan wordt m’n vadder altè zo lekker zat” zingen de Plekkertjes in 1975 o.l.v. Jeugdprins Toppelino (Frans Schellekens) en de Plekkers o.l.v. Prins Moeschtasj (Rinus Camps, 22 jaar later ook ZDH Prins Moustache van Rommelgat). Ongeveer 50 jaar later worden in november 2023 Nicole Theuns en Maartje Kapteijns geïnstalleerd als HDH Prins Riccioli Rosa en HDH Jeugdprinses Maartje d’n Vurste van Rommelgat!
Veldhovens eerste carnavalscomité
Maar ongeveer 11 jaar eerder staan Sjef Eikemans en Sjef Smolders aan de wieg van het Veldhovense carnaval. Het door hen in 1961 op het verzoek van de gemeente opgerichte organiserend comité geeft zichzelf de naam van ‘de Frotters’. Deze naam wordt ontleend aan de toen nog bloeiende sigarenindustrie; men noemt iemand die hierin werkzaam is unne Frotter. Veldhoven wordt ‘Frottersgat’ en het carnavalskrantje voor heel Veldhoven krijgt de naam ‘de Frotter’.
De eerste Prins Carnaval: Sjef Eikemans alias Prins Dèkos
Sjef Eikemans is in 1962 de eerste carnaval en daarna het tweede carnavalsjaar in 1963 Prins Dèkos. Het jaar daarna word Sjef Smolders Prins Smoltifa van Frottersgat. Gemeentesecretaris Frans van de Weijden zegt later dat als hij geweten had dat Sjef Smolders diverse jaren naar ‘Kölner Karneval’ geweest is, Sjef Eikemans dan geen Prins Carnaval zou zijn geworden. Want Sjef Smolders is namelijk een echte Veldhovense en Sjef Eikemans is eigenlijk maar ‘import’. Alleen als in Aachen de pokken uitbreken gaat Sjef Smolders niet naar Keulen; hij wil geen risico lopen dat hij met ziektes thuis komt. Sjef Eikemans vraagt hem dan namens Meerveldhoven bij het nieuwe carnavalscomité te komen.
Het rommelt in het Frottersgat
Op 7 oktober 1964 deelt het bestuur van het ‘Overkoepelde Orgaan’ der Carnavalsverenigingen in de Gemeente Veldhoven ‘de Frotters’ mede “dat zij niet meer in staat zijn hun taak als ‘Overkoepelde Orgaan’ uit te voeren en dat zij hun functies hebben neergelegd”. Tevens hebben zij een nieuwe Carnavalsvereniging opgericht onder de naam ‘de Frotters’! De gezamenlijke Carnavalsverenigingen tekenen protest aan tegen de ze gang van zaken: zij vinden dat de naam ‘de Frotters’ is voorbehouden aan het ‘Overkoepelde Orgaan’ en niet door een willekeurige vereniging mag worden gebruikt. Tevens zijn zij van mening dat alle bescheiden en eventuele bezittingen voorlopig overgedragen moeten worden aan de afdeling ‘Culturele Zaken’ van de gemeente.
Hoogtijdagen
Hun hoogtijdagen beleven ‘de Frotters’ tussen 1970 en 1990 o.l.v. Pim de Groot. De vereniging levert diverse prinsen voor Rommelgat: Sjef Eikemans (Prins Dèkos 1962, 1963), Sjef Smolders (Prins Smoltifa 1964 en Prins Sjef d´n Urste 1970), Pim de Groot (Prins Wieanders 1988), Gerard Slegers (Prins Magnus 1995).
Nieuwe gemeentelijk carnavalscomité
De gemeente ziet de noodzaak in van een overkoepelend organiserend comité om de Veldhovense carnavalszaken centraal te organiseren. Daarom wordt in 1965 wederom onder gemeentelijke leiding een nieuw Komité ter Organisatie van het Veldhovense Karnaval (KOK) benoemd. In dat comité zit een afgevaardigde van elke carnavalsvereniging in Veldhoven. In 1968 zal dit ‘Samenwerkings Organisatie Karnaval’ (SOK) worden en in 1998 ‘Stichting Organisatie Karnaval’ (SOK). De nieuwe carnavalsnaam voor Veldhoven wordt ‘Rommelgat’ en het carnavalskrantje krijgt de naam ‘de Rommelpot’. Een rommelpot of foekepot is een oud volksmuziekinstrument. Het instrument bestaat uit een conservenblik met een varkensblaas erover gespannen, stevig vastgezet met touw of een elastiek. De varkensblaas wordt gevouwen rondom een riet of een stokje. Door het stokje door de hand te bewegen, ontstaat een rommelend geluid. “Rommelpotterij, rommelpotterij, gif me unne cent, dan gao ik vurbij. Gif me nun appel of un peer, dan kom ik ut hele jaor niet meer”
Destijds telt Veldhoven de volgende carnavalsverenigingen: de Brassers, de Bremkaters, de Drupneuzen, de Foekepotters, de Frotters, de Gersteknaauwers, de Heikneuters, de Hofnarren, de Kwakzalvers, de Narren, de Pintewippers, de Platzakken, de Plekbroeken, de Plekkers, de Ploepers, de Sprinkhanen, de Teuten, de Teuters, de Uitslovers, ‘t Vèrreke, de Vilders, de Wippers.
Foto: Sjef Eikemans in 1962 als Prins Dèkos en Tinus van Rooij die de orde handhaaft! (Foto Erfgoedhuis Veldhoven)