Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Waar stond De Schalm vóór 1988?

Theater De Schalm aan het Meiveld viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Toch werd het pas op 29 september 1988 geopend. Hoe zit dat?

De plannen voor een Veldhovense cultuurtempel zijn al in 1959/1960 in de steigers gezet. Voor de locatie wordt gedacht aan het nieuwe centrum van Veldhoven dat ten noorden van d’Ekker gepland is. Men kiest voor de naam De Schalm in de betekenis van ‘schakel’ en wel een schakel tussen kunstzinnige groeperingen. Maar het kan lang wachten worden voordat deze Schalm zal verrijzen. Er wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing.  Op 18 december 1964 wordt De (tijdelijke) Schalm feestelijk in gebruik genomen.

Omdat het een tijdelijke oplossing zal zijn, wordt een ruimte in een gebouw gehuurd.

  • Op de foto ziet u De Schalm uit 1964. Aan welke weg lag De (tijdelijke) Schalm?
  • Wat was de eigenlijke bestemming voor dit gebouw?

Antwoord

Het destijds zogeheten Cultureel centrum De Schalm was gesitueerd aan de Onze Lieve Vrouwedijk, ter hoogte van het huidige adres De Run 5127.

De eigenlijke bestemming was industriehal, gebouwd door het bouwbedrijf Goevaers te Best.

MEER ARTIKELEN

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer

Test uw Omloopkennis

De Omloop der Kempen is een internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen. Twee vragen om uw Omloopkennis te testen.

Lees meer