Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Test uw Omloopkennis

Tot het Veldhovens erfgoed behoort de Omloop der Kempen. Het is de oudste wielerklassieker in Nederland. Op 25 en 26 mei a.s. wordt de 75e editie verreden, een internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen. Twee vragen om uw Omloopkennis te testen.

In 1948 wordt in Valkenswaard het eerste startschot gegeven. Beurtelings zullen enkele wielerdorpen in de Kempen de organisatie voor hun rekening nemen. Alleen Veldhoven slaagt met  vlag en wimpel met als gevolg dat de Omloop sinds 1954 niet meer in Veldhoven is weg te denken. 

1. Op de foto ziet u een passage van de 10e Omloop in 1958. Waar in Veldhoven is het peloton gefotografeerd? Al enkele decennia doorkruisen ook de vrouwen de Kempen.

2. In welk jaar werd de eerste Omloop der voor vrouwen verreden?

 

Antwoord

De foto is genomen in de Dorpstraat ter hoogte van het huidige appartementencomplex De Paladijn. De boerderij op de foto – tegenover De Paladijn – is de boerderij van de familie Verhoeven op de hoek Dorpstraat/Frans Bekersstraat, gesloopt in 1965.

De eerste Omloop der Kempen voor vrouwen werd verreden op 11 mei 1997 en gewonnen door Inge Velthuis.

MEER ARTIKELEN

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer