Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Wat wordt er geblust?

Het Veldhovense brandweerkorps viert dit jaar het 90-jarig bestaan. Vooruitlopend op de plannen voor een waterleidingnet in de gemeente wordt op 13 december 1934 in Veldhoven het korps vrijwillige brandweer opgericht. De gemeenteraad besluit drie slangenwagentjes aan te schaffen.

Pas na de oorlog schiet de gang er goed in. In 1948 wordt een behoorlijke brandweerwagen aangeschaft. In 1959  wordt een opvallend project gestart: de jeugdbrandweer. Het jeugdkorps bestaat uit kinderen van brandweerlieden, die klaar gestoomd worden om hun vaders op te volgen. Het werpt zijn vruchten af, zeker 50% van de huidige vrijwilligers is daar ooit begonnen.

Het Veldhovense brandweerkorps van tegenwoordig heeft veel meer taken dan alleen branden blussen. Het beschikt zelfs over een eigen reanimatieteam en heeft een hoogwerker die Kempenbreed inzetbaar is.

• Op de foto zien we het bestrijden van de brand van een oud fabriekspand. Welk pand is het?

• In welk jaar brandde het af?

Antwoord

Het pand is de emballage-opslagplaats van Philips, voorheen de linnenweverij van Weduwe J. van Nuenen & Zoon.

Het fabriekspand ging op vrijdag 5 juni 1959 in vlammen op.

MEER ARTIKELEN

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer

Test uw Omloopkennis

De Omloop der Kempen is een internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen. Twee vragen om uw Omloopkennis te testen.

Lees meer