Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhovens geweten

Veldhovens geweten is een artikelreeks in het Veldhovens Weekblad over bijzonder Veldhovens erfgoed.

Wereldkampioen Rinus Schoonen

Het overkomt niet veel mensen dat ze gelukgewenst worden door twee premiers. En zeker niet binnen drie dagen. Martinus Schoonen viel die eer wel te beurt. In Veldhoven en omgeving kent iedereen hem als Rinus Schoonen. Hij krijgt de felicitaties in mei 1968, 30 jaar oud bij het behalen van het wereldkampioenschap ploegen in Rhodesië, het tegenwoordige Zimbabwe.

WK in Rhodesië
In 1967 wordt Rinus in Dronten in de koningsklasse van het ploegen, de 2-schaars rondgaande ploegen, Nationaal Kampioen. Dat betekent afvaardiging naar de wereldkampioenschappen in Rhodesië in 1968. Een gloednieuwe trekker, een Fiat 550 en wedstrijdploeg van Kneverneland worden verscheept naar Zuid Afrika. Het zijn de materialen waarmee Rinus  de totaal vreemde bodem moet bewerken. Na ampele voorbereiding volgen spannende wedstrijddagen. De uitkomst is bekend.

Felicitaties van twee premiers
In het Leidsch Dagblad van 7 mei 1968 lezen we:

De 30-jarige landbouwer Marinus Schoonen uit Zeelst is binnen een week door twee premiers gelukgewenst met het behalen van het wereldkampioenschap ploegen. De strijd had plaats in Rhodesië. De prijsuitreiking werd tijdens een officieel banket in Salisbury verricht door premier Ian Smith. Gisteren keerde de heer Schoonen in ons land terug. Op Schiphol ontmoette hij minister-president P. de Jong die juist op het punt stond voor zijn eerste bezoek als premier naar de Antillen te vertrekken.
Marinus Schoonen ging op Schiphol niet in op kritiek, die is gehoord naar aanleiding van het feit, dat hij de prijs aannam uit handen van premier Smith van Rhodesië. ‘Ik ben naar Rhodesië gegaan om te ploegen, niet om politiek te bedrijven’ was zijn antwoord.

Feest in het dorp
Bij terugkomst in Zeelst wordt de kersverse wereldkampioen gehuldigd op de kiosk en een heuse optocht door het dorp. Rinus wordt met trekker en ploeg op een platte kar door het dorp gereden. De belangstelling is overweldigend. En Zeelst!  Zilst blè Zilst. Eigenzinnig en trots met en op deze kampioen.

Graag gezien bij de ploegwedstrijden
Voor de organisatie van de jaarlijkse Veldhovense ploegwedstrijd is Rinus indertijd een heel mooi affiche. Natuurlijk doet hij steeds zelf mee. En altijd met het materiaal waarmee hij wereldkampioen is geworden. Hij geeft daarbij de andere deelnemers geduldig uitleg om hun eigen prestaties te verbeteren. Je ziet de kwaliteit toenemen, wat weer jaar op jaar leidt tot een groot aantal afvaardigingen naar regionale, provinciale en landelijke wedstrijden.
Rinus zelf wordt gevraagd als bondscoach van de Belgische ploegers. Als coach levert hij met zijn ploeg meerdere nationale kampioenen voor België en twee wereldtitels. Hij vervult die functie tot aan zijn overlijden in 2012.

Zo vader, zo zoon
Het zit in de genen zeggen ze wel eens. Ook zoon Dorinus blijkt een begenadigd ploeger. Hij wordt maar liefst 12 maal Nederlands Kampioen.

Neef Theo
Neef Theo Schoonen is een van de organisatoren van de hedendaagse lokale ploegwedstrijden in Veldhoven. Zelf doet hij ook altijd mee en wel met de trekker als waarmee zijn oom Rinus wereldkampioen werd. Theo bereikte in 2023 een verdienstelijke negende plaats bij het Nederlands kampioenschap.

Foto: Minister-president P. de Jong, premier van ons land van 1967 tot 1971, feliciteert Rinus Schoonen. (foto Nationaal Archief)

MEER ARTIKELEN

Koningshof

Koningshof geniet tot over de landsgrenzen bekendheid als NH hotel, maar de naam Koningshof is ook verbonden aan het voormalige klooster met middelbare scholen.

Lees meer

Het Hendrinepeike

Op de hoek van het Mariapad aan de zijgevel van Van Vroonhovenlaan 40 hangt een houten straatnaambordje met de naam Hendrinepeike. Wie was die Hendrine?

Lees meer

Het verdwenen schilderij

Eeuwenlang heeft in de R.K. pastorie van Veldhoven-Dorp een schilderij gehangen waarop de familie Bertrandt staat afgebeeld. Naar één van de afgebeelde familieleden – Carolus Bertandt – is in Veldhoven in 1967 een straat vernoemd, de Pastoor Bertrandstraat. Tegenwoordig hangt het schilderij in de abdij van Postel.

Lees meer

KPJ Sportdagen van weleer

De KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) is in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstaan uit de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB) en de Boerinnen Jeugd Bond (BJB). De activiteiten zijn destijds gericht op het kunnen runnen van een boerderij of een tuinderij, maar ook sportdagen, zomerkampen en ploegwedstrijden.

Lees meer

Soldaten in de Kempen

Ze waren welkome gasten in september 1944, maar in de loop van haar geschiedenis heeft de Kempen ook veel last gehad van legers die door de regio trokken en er huis hielden.

Lees meer

“It is mei sizzen net to dwaen”

Merefelt, hoogste etage, uitzicht over Veldhoven. Ideaal voor een ‘starter’ op de woningmarkt, maar ook voor een moeder en oma van 98. Sjoerdje Beerens – ze leefde in drie culturen – voelt zich er thuis. Zij vertelt waarom.

Lees meer

Extreem weer in Veldhoven: dakstro als veevoer

We klagen graag over het weer: te heet, te nat, te koud, te droog. Afgelopen winter stond in het teken van de wateroverlast. Overheidsmaatregelen vangen dan de ergste schade op zodat de lasten voor de burger worden beperkt. In het verleden waren de klappen groter.

Lees meer

Op de markt is een gulden…

“Uiteraard is er een gemeentelijk Marktreglement,” zegt marktmeester Jeroen Sanders van de weekmarkt in het Citycentrum. “Maar de gezamenlijke marktkooplui hebben ook met elkaar praktische afspraken gemaakt. Zij kennen de regels en weten wat werkt in de praktijk.

Lees meer

D’r is gin schonder plekske op de wirreld

Ieder jaar vindt in Nederland op 11 november een aardverschuiving plaats. Vanaf die datum worden veel plaatsen opeens aangeduid met een bijnaam, en dat blijft dan zo tot en met carnaval. De carnavalsnaam voor Veldhoven wordt ‘Rommelgat’ en het carnavalskrantje krijgt de naam ‘de Rommelpot’.

Lees meer

Ongenode buitenlandse gasten en petazzi

Stel je voor: de gemeente laat weten dat zij vanwege een ernstig woningtekort jouw huis heeft aangewezen voor huisvesting van vier mannen. Niemand wacht op zo’n toewijzing. In de oorlog was dat een normale procedure.

Lees meer

De eerste generatie Oekraïnse migranten

Migranten staan hoog genoteerd in de politieke agenda. Sommige Veldhovenaren boden en bieden onderdak aan Oekraïners. Hoe ging en gaat Veldhoven om met deze buitenlanders? Erfgoedhuis Veldhoven vraagt Veldhovenaren naar hun ervaringen als migrant of nauw betrokkene bij migratie.

Lees meer

Een memorabel jaar voor PVGE Veldhoven

De PVGE is een federatie van zeven verenigingen voor senioren in de regio Eindhoven met als motto: samen actief zijn op het gebied van hobby, sport, ontmoeten, reizen, kunst en cultuur, muziek en lezingen om “bij de tijd” te blijven.

Lees meer

We goan wir rommelen in ’t gat

Het door Sjef Eikemans en Sjef Smolders in 1961 op het verzoek van de gemeente opgerichte organiserend comité geeft zichzelf de naam van ‘de Frotters’, ontleend aan de toen nog bloeiende sigarenindustrie; men noemt iemand die hierin werkzaam is unne Frotter.

Lees meer

Ploegwedstrijden, levende historie

Ploegwedstrijden zijn in Veldhoven al vele decennia een begrip. In 2023 werd aan de Oerse Baan de 67e editie gehouden. Bij de eerste wedstrijd in 1957 zijn het de paarden die de ruime overhand hebben: in Zeelst zijn er destijds maar twee boeren die een trekker hebben.

Lees meer

Weversliedjes

Dat hand- of huiswevers een armoedig bestaan hadden blijkt uit officiële stukken maar ook uit liedjes uit die tijd. In 1834 staan er in Zeelst 49 huizen waarvan bekend is dat de eigenaar wever van beroep is. De landmeter van het kadaster tekent hierbij aan dat het om slecht gebouwde huizen gaat waar de linnen- en pellenwevers wonen

Lees meer

Koning Klant werd praktisch

“Het gat van Veldhoven is gedicht” meldde het Eindhovens dagblad op 29 september 1978, daags na de officiële opening van het Citycentrum. De eerste fase van een stedelijke ontwikkeling die op 19 oktober 1983 werd voortgezet met de afronding van de tweede fase, 40 jaar geleden.

Lees meer

De Onze Lieve Vrouwedijk versus De Run 5100

Soms gaan straatnamen heel lang mee. In wat sinds 1921 de gemeente Veldhoven is, komen we in de 16e eeuw straatnamen tegen die we nog herkennen: Sittersewech, Eyndhovesche wech, Muggenhoelstraet. Een straatnaam met een lange geschiedenis en een bijzondere status is de Onze Lieve Vrouwedijk.

Lees meer

Een donderslag bij heldere hemel

Op de zonnige ochtend van zondag 17 september 1944 wordt de bevolking van het kerkdorp Zeelst opgeschrikt door een geallieerd bombardement. Bij het bombardement zijn 19 burgerslachtoffers te betreuren. Nog ieder jaar worden op 17 september de slachtoffers herinnerd en herdacht.

Lees meer