Koningshof geniet tot over de landsgrenzen bekendheid als hotel en accommodatie voor congressen, trainingen, vergaderingen en evenementen. Het complex omvat 509 hotelkamers, 80 vergaderruimtes, zalen die tot 2.000 personen kunnen herbergen en voorzieningen zoals een sportcentrum met fitnessruimte, zwembad en squashbanen. Maar de naam Koningshof is ook verbonden aan het voormalige klooster met middelbare scholen.
Naar de Locht
Wanneer hun klooster te Moerdijk in 1944 door oorlogsgeweld wordt verwoest, zoeken de zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus een ander onderkomen. In 1947 kan een perceel van 35 hectare, bestaande uit bos- en heidegrond, aan de Locht in Veldhoven worden aangekocht. Hier wordt in het begin van de jaren vijftig een complex gebouwd dat bestaat uit een klooster met internaat en drie scholen. De religieuzen dopen hun zusterhuis als Koningshof. De naam is geïnspireerd op een Christustafereel – Christus, voorstellende als Koning – dat tijdens de oorlogsvernielingen onbeschadigd is gebleven. Maar al spoedig wordt de naam Koningshof in Veldhoven een begrip voor het gehele terrein met klooster en scholen.
Einde van een tijdperk
De officiële ingebruikname van de gebouwen vindt plaats op 22 april 1954. Op het terrein is dan al een ULO-school voor meisjes van start gegaan. In 1954 volgen de huishoudschool Regina Pacis en de Middelbare Meisjesschool Maria Mediatrix.
Tot 1961 zijn de zusters constant bezig met uitbreiding. Doordat zich steeds minder novicen aanmelden voor het kloosterleven, moeten voor het onderwijs almaar meer leken worden ingeschakeld. Het is duidelijk dat de zusters op den duur hun taken geheel zullen moeten overdragen. Het internaat wordt per 1 augustus 1973 gesloten. Het kloostercomplex wordt in 1976 verkocht aan Beter Wonen in Eindhoven. Het kan als congrescentrum aan een tweede leven beginnen. In 1979 verlaten de laatste zusters Koningshof.
De scholen blijven
Het scholencomplex op het terrein is niet bij de verkoop inbegrepen. De drie scholen worden uiteindelijk ondergebracht bij diverse besturen. De huishoudschool (LHNO) gaat in 1984 op in de Veldhof Scholengmeenschap.
De ULO en de MMS transformeren onder invloed van de Mammoetwet in 1968 tot respectievelijk MAVO Koningshof en HAVO voor meisjes Maria Mediatrix. Vanaf 1970 dringen de eerste jongens het meisjesbolwerk binnen.
In 1971 wordt de HAVO door de zusters overgedragen aan Ons Middelbaar Onderwijs. De school wordt uitgebreid met een VWO-afdeling en de naam wordt veranderd in Anton van Duinkerkencollege. In hetzelfde jaar dragen de zuster MAVO Koningshof over aan het bestuur van de Deken van de Ven Stichting.
Fusie
Het scholencomplex op Koningshof dijt uit met noodlokalen. De wens voor nieuwbouw krijgt in de jaren 90 een nieuwe dimensie als vanuit de overheid wordt aangedrongen op de totstandkoming van brede schoolgemeenschappen. In Veldhoven resulteert dat in 1994 tot het verenigen van alle Veldhovense scholen voor voortgezet onderwijs onder één bestuur. De brede school krijgt de naam Sondervick College. Voorlopig blijven alle deelnemende scholen nog op hun oude locatie. Pas in 2007 worden de scholen verenigd op de Kempen Campus. De schoolgebouwen op Koningshof worden gesloopt. Het is het einde van een tijdperk.