Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Waarom het Museum ’t Oude Slot zo?

Museum ’t Oude Slot is een begrip in Veldhoven. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het museum na een restauratie heropend werd. Sinds enkele jaren is er bijzondere aandacht voor het Veldhovens erfgoed.

In 1964 koopt de gemeente Veldhoven in Zeelst de 18e-eeuwse boerderij van de familie Van den Boomen. Op initiatief van Ton Vroomans vinden er opgravingen plaats. De vele vondsten worden nog datzelfde jaar tentoongesteld in het bakhuis van de boerderij. Hiermee wordt de aanzet gegeven voor het huidige museum. In 1966 krijgt de boerderij de status van ‘beschermd Rijksmonument’. In hetzelfde jaar stelt de gemeente Veldhoven de boerderij ter beschikking aan de stichting ’t Oude Slot i.o. met de bedoeling om er een museum in te richten. Het museum wordt gerestaureerd en op 30 november 1974 heropend.

  • Waarom is voor de naam van het museum gekozen voor ’t Oude Slot?

Antwoord

De hoeve waaruit Museum ’t Oude Slot is voortgekomen, werd aangeduid met ’t Slot. Deze historische landhoeve was in 1825 gebouwd uit afbraakmaterialen van het Adelijck Huys oftewel ’t Slot van Zeelst. Dit kasteel was in de 16e eeuw op deze locatie gebouwd. Vandaar de keuze voor de naam ’t Oude Slot.

MEER ARTIKELEN

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer

Test uw Omloopkennis

De Omloop der Kempen is een internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen. Twee vragen om uw Omloopkennis te testen.

Lees meer