Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhovens geweten

Veldhovens geweten is een artikelreeks in het Veldhovens Weekblad over bijzonder Veldhovens erfgoed.

Bevallen in de bedstee

In  de 19e eeuw is de babysterfte hoog, zeker in arme gezinnen op het platteland. In 1832 noteert de landmeter in Veldhoven: De laagste klassen bestaan uit huizen van een vertrek en een klein kamertje, die meestal door dagloners en arbeiders bewoond worden. Het betreft kleine lemen hutten, “welke den Behoeftigen tot schuilplaats verstrekken

Bevallen
In die boerderijtjes op het platteland is geen aparte slaapkamer. Het bed wordt in de huiskamer ingebouwd in een kast van anderhalve meter breed met deurtjes. Het biedt ruimte aan twee personen. Languit liggen is niet mogelijk, dus slaapt men halfzittend. Onder de bedbodem is soms plaats voor een kind. De open haard en de lichaamswarmte zorgen in de winter voor verwarming. De verlichting bestaat uit een walmend olielampje of kaars. Later een petroleumlamp. Het is in deze situatie waarin bevallingen plaatsvinden en de vroedvrouw haar verloskundig werk moet verrichten. Elektriciteit wordt pas werkelijkheid rond 1920.

Babysterfte
Het is niet verwonderlijk dat de zuigelingensterfte afschuwelijk hoog is. In de periode 1860-1874 sterven er in Nederland in het eerste levensjaar gemiddeld 204, terwijl dit in 2019 3,3 bedraagt. Mede daarom is het gebruikelijk dat de boreling zo snel mogelijk gedoopt wordt en wordt opgenomen in de kerk omdat er voor ongedoopte kinderen geen plaats in de hemel is. Ook mogen zij niet in gewijde grond begraven worden. Ze krijgen een apart plaatsje op het kerkhof.

Verloskundige hulp
De bewoners van Groot Veldhoven hebben geen eigen dokter, heelmeester, vroedvrouw of apotheker. Daarvoor moeten zij naar Oirschot, Eersel, Eindhoven of naar Stratum. Pas in 1907 wordt Dr. F.H.M. Raymakers aangesteld als huisarts voor de gemeenten Veldhoven-Meerveldhoven, Zeelst en Oerle. Hij vestigt zich aan de Provincialeweg in Meerveldhoven. Mevrouw ter Bogt-Hahné, geboren in Groenlo en afgestudeerd aan de vroedvrouwenschool te Heerlen, vestigt zich op 1 augustus 1925 in Veldhoven. Op 10 augustus roept mevrouw Van de Wildenberg, wonende in de Rapportstraat, haar hulp in. Het is de eerste baby van 5000 in haar praktijk van 35 jaar. In 1945 start mevrouw Greet Smets als kraamzuster.

Armoede
Vroedvrouwen worden ook geconfronteerd met de extreme armoede. Arme zwangere vrouwen krijgen kosteloos hulp. Welke gezinnen of personen tot de armlastigen behoren, wordt bepaald door de bestuurders van de gemeente.

Kinderen die geboren worden in de vroedvrouwenschool in Den Bosch krijgen bij het verlaten van het ziekenhuis het volgende pakket: 12 luiers, 2 rode baaien luiers, 4 kassahesjes, 2 wollen borstrokjes, 2 onderdoekjes, 2 slaapmutsen, 2 ondermutsjes, 2 wollen dekentjes en 2 katoenen jasjes. Begroot op 15 gulden.

Babyshower
Een modern antwoord hierop is de babyshower, een bezoek met cadeautjes in de zevende maand aan de aanstaande moeder. Het is een overgewaaide traditie uit Amerika, waarschijnlijk ooit ontstaan om aanstaande ouders in moeilijke tijden te ondersteunen met praktische spullen en ze voor te bereiden op het ouderschap. Vandaar ook dat een babyshower traditioneel alleen bij de eerste zwangerschap georganiseerd wordt.

MEER ARTIKELEN

Vergeten grafzerk krijgt onderdak

De zerk van Rodolf van Eijck, heer van Blaarthem, Zeelst en Veldhoven bedekt decennialang het graf van een Gestelse pastoor totdat de steen een plaats krijgt in de Mariakapel van de Christus Koning kerk.

Lees meer

Beklim de Heiberg nog eens

In het boek ‘Wegwijs in Veldhoven’ van Erfgoedhuis Veldhoven lezen we dat in een grijs verleden de Heiberg een belangrijk gehucht in Veldhoven is geweest waar vooraanstaande families woonden.

Lees meer

Hoe beeld je een donderslag uit?

Op het Meiveld staat een kunstwerk van Will Dams: “Donderslag bij heldere hemel”. Het verwijst naar het bombardement op Zeelst, op 17 september 1944. ‘Friendly fire’ van de Amerikanen. ’Collateral dammage’ daags voor de bevrijding van Veldhoven.

Lees meer

Bevrijd!

In september 1944 leeft Veldhoven tussen hoop en vrees. Al dagen lang trekken vluchtende Duitsers uit Frankrijk en België richting Heimat. Voorgoed?

Lees meer

Als de bommen vallen

“We doken de sloot in. Boven ons zagen we de geopende bomluiken van de laag vliegende vliegtuigen en zagen we de bommen naar beneden komen. We voelden de grond trillen en bomsnippers vlogen over ons heen.”

Lees meer

Het katholieke leven van kinderen

In Oerle is rond de jaren 50 iedereen katholiek, op één gezin na, maar dat woont op de dorpsgrens met Veldhoven, dus “goed aan ene kant.” De kinderen van dit gezin zitten ook niet op de dorpsschool Sint Jan Baptist.

Lees meer

Koningshof

Koningshof geniet tot over de landsgrenzen bekendheid als NH hotel, maar de naam Koningshof is ook verbonden aan het voormalige klooster met middelbare scholen.

Lees meer

Wereldkampioen Rinus Schoonen

Het overkomt niet veel mensen dat ze gelukgewenst worden door twee premiers. En zeker niet binnen drie dagen. In 1968 viel die eer wel te beurt aan Rinus Schoonen.

Lees meer

Het Hendrinepeike

Op de hoek van het Mariapad aan de zijgevel van Van Vroonhovenlaan 40 hangt een houten straatnaambordje met de naam Hendrinepeike. Wie was die Hendrine?

Lees meer

Het verdwenen schilderij

Eeuwenlang heeft in de R.K. pastorie van Veldhoven-Dorp een schilderij gehangen waarop de familie Bertrandt staat afgebeeld. Naar één van de afgebeelde familieleden – Carolus Bertandt – is in Veldhoven in 1967 een straat vernoemd, de Pastoor Bertrandstraat. Tegenwoordig hangt het schilderij in de abdij van Postel.

Lees meer

KPJ Sportdagen van weleer

De KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) is in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstaan uit de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB) en de Boerinnen Jeugd Bond (BJB). De activiteiten zijn destijds gericht op het kunnen runnen van een boerderij of een tuinderij, maar ook sportdagen, zomerkampen en ploegwedstrijden.

Lees meer

Soldaten in de Kempen

Ze waren welkome gasten in september 1944, maar in de loop van haar geschiedenis heeft de Kempen ook veel last gehad van legers die door de regio trokken en er huis hielden.

Lees meer

“It is mei sizzen net to dwaen”

Merefelt, hoogste etage, uitzicht over Veldhoven. Ideaal voor een ‘starter’ op de woningmarkt, maar ook voor een moeder en oma van 98. Sjoerdje Beerens – ze leefde in drie culturen – voelt zich er thuis. Zij vertelt waarom.

Lees meer

Extreem weer in Veldhoven: dakstro als veevoer

We klagen graag over het weer: te heet, te nat, te koud, te droog. Afgelopen winter stond in het teken van de wateroverlast. Overheidsmaatregelen vangen dan de ergste schade op zodat de lasten voor de burger worden beperkt. In het verleden waren de klappen groter.

Lees meer

Op de markt is een gulden…

“Uiteraard is er een gemeentelijk Marktreglement,” zegt marktmeester Jeroen Sanders van de weekmarkt in het Citycentrum. “Maar de gezamenlijke marktkooplui hebben ook met elkaar praktische afspraken gemaakt. Zij kennen de regels en weten wat werkt in de praktijk.

Lees meer

D’r is gin schonder plekske op de wirreld

Ieder jaar vindt in Nederland op 11 november een aardverschuiving plaats. Vanaf die datum worden veel plaatsen opeens aangeduid met een bijnaam, en dat blijft dan zo tot en met carnaval. De carnavalsnaam voor Veldhoven wordt ‘Rommelgat’ en het carnavalskrantje krijgt de naam ‘de Rommelpot’.

Lees meer

Ongenode buitenlandse gasten en petazzi

Stel je voor: de gemeente laat weten dat zij vanwege een ernstig woningtekort jouw huis heeft aangewezen voor huisvesting van vier mannen. Niemand wacht op zo’n toewijzing. In de oorlog was dat een normale procedure.

Lees meer

De eerste generatie Oekraïnse migranten

Migranten staan hoog genoteerd in de politieke agenda. Sommige Veldhovenaren boden en bieden onderdak aan Oekraïners. Hoe ging en gaat Veldhoven om met deze buitenlanders? Erfgoedhuis Veldhoven vraagt Veldhovenaren naar hun ervaringen als migrant of nauw betrokkene bij migratie.

Lees meer

Een memorabel jaar voor PVGE Veldhoven

De PVGE is een federatie van zeven verenigingen voor senioren in de regio Eindhoven met als motto: samen actief zijn op het gebied van hobby, sport, ontmoeten, reizen, kunst en cultuur, muziek en lezingen om “bij de tijd” te blijven.

Lees meer

We goan wir rommelen in ’t gat

Het door Sjef Eikemans en Sjef Smolders in 1961 op het verzoek van de gemeente opgerichte organiserend comité geeft zichzelf de naam van ‘de Frotters’, ontleend aan de toen nog bloeiende sigarenindustrie; men noemt iemand die hierin werkzaam is unne Frotter.

Lees meer

Ploegwedstrijden, levende historie

Ploegwedstrijden zijn in Veldhoven al vele decennia een begrip. In 2023 werd aan de Oerse Baan de 67e editie gehouden. Bij de eerste wedstrijd in 1957 zijn het de paarden die de ruime overhand hebben: in Zeelst zijn er destijds maar twee boeren die een trekker hebben.

Lees meer

Weversliedjes

Dat hand- of huiswevers een armoedig bestaan hadden blijkt uit officiële stukken maar ook uit liedjes uit die tijd. In 1834 staan er in Zeelst 49 huizen waarvan bekend is dat de eigenaar wever van beroep is. De landmeter van het kadaster tekent hierbij aan dat het om slecht gebouwde huizen gaat waar de linnen- en pellenwevers wonen

Lees meer

Koning Klant werd praktisch

“Het gat van Veldhoven is gedicht” meldde het Eindhovens dagblad op 29 september 1978, daags na de officiële opening van het Citycentrum. De eerste fase van een stedelijke ontwikkeling die op 19 oktober 1983 werd voortgezet met de afronding van de tweede fase, 40 jaar geleden.

Lees meer

De Onze Lieve Vrouwedijk versus De Run 5100

Soms gaan straatnamen heel lang mee. In wat sinds 1921 de gemeente Veldhoven is, komen we in de 16e eeuw straatnamen tegen die we nog herkennen: Sittersewech, Eyndhovesche wech, Muggenhoelstraet. Een straatnaam met een lange geschiedenis en een bijzondere status is de Onze Lieve Vrouwedijk.

Lees meer

Een donderslag bij heldere hemel

Op de zonnige ochtend van zondag 17 september 1944 wordt de bevolking van het kerkdorp Zeelst opgeschrikt door een geallieerd bombardement. Bij het bombardement zijn 19 burgerslachtoffers te betreuren. Nog ieder jaar worden op 17 september de slachtoffers herinnerd en herdacht.

Lees meer