In het boek Wegwijs in Veldhoven van Erfgoedhuis Veldhoven lezen we dat in een grijs verleden de Heiberg een belangrijk gehucht in Veldhoven is geweest waar vooraanstaande families woonden.
In purper gehuld
Het gebied tussen de Heerseweg, de Runstraat en de dalen van de Run en Gender stak boven het landschap uit want anders hadden ze het geen ‘berg’ genoemd. In de herfst is deze met heide begroeide bult in purper gehuld. Dat moet een prachtig gezicht zijn geweest. De heidevelden zijn ontgonnen en omgetoverd in akkers en weilanden. Jarenlang gebruiken Veldhovense boeren de Heibergsche velden. Een fruitteler legt er een enkele boomgaarden aan en plant er vele rijen aardbeiplanten. Veel Veldhovense jongeren verdienen er een zakcentje met het plukken van aardbeien!
Kuikenboerderij
Een karrespoor, de Heiberg genaamd, waaraan de boerderijen en een enkel woonhuis liggen doorsnijdt dan het gehucht en loopt met enkele vertakkingen van de Heerseweg naar de Runstraat. Tijdens de ruilverkaveling in de zestiger jaren wordt de Heiberg van asfalt voorzien. Een boer die de Dorpstraat moet verlaten bouwt er immense kippenstallen en een kuikenbroederij. Er vestigt zich zelfs een hoveniersbedrijf en een bloemisterij.
Chipmachines
Maar door de behoefte aan bedrijven komt de boerenbebouwing aan de Heiberg onder grote druk te staan. De boomgaard wordt gerooid en er verschijnt een groot sportcomplex. Enkele boerderijen worden gesloopt en op hun plek verschijnen bedrijfsgebouwen. Maar ook deze bebouwing staat alweer onder druk. Chipmachinebouwer ASML wil uitbreiden richting Heerseweg en wil alle gronden met aanwezige bebouwing verwerven.
ASML is van plan om op de bult van de Heiberg nieuwe immense (bedrijfs-)tempels te bouwen. Precies zoals in de Oudheid de Grieken in Athene op de Akropolis hun aan godin Athena gewijde Parthenon tempel bouwden. De zuilen zijn echter niet van wit marmer maar van staal en beton, die aan het oog onttrokken worden door grote witte, vlakke, reliëfloze gevelelementen. In deze tempels die nu op de bult van de Heiberg verrijzen, cleanrooms genaamd, lopen straks geen priesteressen of nimfen in prachtige doorzichtige gewaden maar harde werkers in stofdichte, lichtblauwe pakken die met zeer hoge nauwkeurigheid en stofvrij hoogwaardige chipmachines bouwen.
Vervallen
In de wandelgangen klinkt het geluid dat de gemeente op verzoek van ASML op termijn de Heiberg aan het openbare wegennet van Veldhoven wil onttrekken. ASML wil het gebied anders ontsluiten en het bestaande traject van de Heiberg aan ‘hun’ bedrijventerrein toevoegen.
Daarom een oproep voor het te laat is! Wil je de Heiberg nog een keer ‘beklimmen’ dan moet je vlug zijn! Het gaat snel. De aanwezige sloten die voor de afwatering van de Heiberg zorgden zijn al gedempt.
En als het zover is dan zal in Wegwijs in Veldhoven het weggetje met een rijke historie, de Heiberg, helaas opgenomen moeten worden in het hoofdstuk ‘Straatnamen die zijn vervallen’!
Foto: De Heiberg voorzien van asfalt, omstreeks 1965. Rechts de boerderij van Theo Rijkers met daar tegenover een opslagschuur. Op de achtergrond schuur voor stalling caravans van fruitteler Jan Elsen.