Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Wat betekent vol in Volmolen?

Weliswaar is de Volmolen tussen Waalre en Heers een Waalrese molen, maar we beschouwen deze watermolen ook wel een beetje als Veldhovens erfgoed. In vroegere eeuwen moesten Veldhovenaren er hun graan laten malen en tot in de jaren 60 van de vorige eeuw was het water bij de molen het zwembad voor de Veldhovense jeugd.

Al in de 14e eeuw is er sprake van een korenmolen aan de Waalrese kant van de Dommel. Die krijgt er later aan de andere kant van de Dommel een broertje bij om olie uit zaden te persen, een oliemolen. Beide molens worden in de loop van de 19e eeuw uiteindelijk ingezet als volmolen. Als daar in 1913 een einde aan komt, blijft de naam Volmolen als aanduiding bestaan.

  • Wat betekent vol in Volmolen?

Antwoord

Een volmolen is een molen voor het vollen van wol: het verdichten van wol tot vilt door er op te slaan met behulp van door het raderwerk van de watermolen aangedreven hamers.

Het grove wollen laken was in vroegere eeuwen de voornaamste grondstof voor de dagelijkse kleding. Door het vollen werd de stof compacter, meer slijtvast en beter isolerend.

Foto: De Volmolen in 2015

MEER ARTIKELEN

Wie was deze eerste pastoor in d’Ekker?

Aan de Burgemeester Van Hoofflaan staat de H. Jozefkerk van de voormalige parochie van de Heilige Jozef Werkman. De kerk is in 1961-1962 gebouwd en is in 2016 aan de eredienst onttrokken. De vrijstaande kerktoren is sinds 2022 een gemeentelijk monument.

Lees meer

Waar komt de naam Witven vandaan?

In de vaart der volkeren worden ook historische namen niet ontzien. Zo wordt vakantiepark ’t Witven door de nieuwe eigenaar herdoopt tot Resort Eindhoven. Toch niet goed opgelet op school?

Lees meer

Wie weet wat er op deze grenssteen staat?

Grenspunten werden in de middeleeuwen vaak gemarkeerd door een paal of een zware steen die aangeduid werd met een naam. In Veldhoven heeft één zo’n grenssteen de tand des tijds min of meer overleefd en wel op de grens met Knegsel.

Lees meer

Waar stond dorpshuis D’n Bond voorheen?

In 1919 waren er mogelijkheden een dorpshuis te stichten. Eén van de initiatiefnemers was de Christelijke Boerenbond. Vandaar dat het dorpshuis van meet af aan als bondsgebouw werd aangeduid en in de volksmond D’n Bond zou gaan heten.

Lees meer

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer