Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Hoe heette het bedrijf dat Senator-sigaren produceerde?

In de eerste helft van de 20e eeuw is de sigarenindustrie de grootste bedrijfstak in de gemeente Veldhoven. Naast thuiswerkers en middelgrote fabriekjes heb je Velasques en Duc George die landelijk gezien tot de groten behoren.

Eén van de Veldhovense sigarenfabrieken staat aan de Provincialeweg 43-45. Het is een filiaal van een Eindhovense fabrikant die sigaren produceert onder de merknaam Senator. Bijzonder is dat bij Senator veel vrouwen werken.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het zeker voor de kleinere bedrijven steeds moelijker het hoofd boven water te houden. Begin jaren 60 is de glorietijd voorbij. Velasques in Meerveldhoven is de laatste overlever. In 1970 wordt ook daar de sigarenproductie gestaakt.

De oude Senatorfabriek wordt in juli 1973 gesloopt.

  • Hoe heette het bedrijf waar Senator-sigaren werden geproduceerd?

Antwoord

De fabriek in Meerveldhoven was een filiaal van Mignot & De Block.
Het bedrijf was in Eindhoven gevestigd en produceerde daar van 1858 tot 196 tabakswaren. Mignot & de Block bestaat nu in Eindhoven nog als Micres BV. Het is het hoofdkwartier van de bekende Mascotte vloeitjes. Mascotte werd vlak na de Tweede Wereldoorlog door Mignot & De Block geïntroduceerd. Er was destijds een tekort aan vloeipapier en importeren was niet toegestaan. Frank Mignot kocht daarom bij een Limburgse drukker een partij papier waarop normaal gesproken bijbels werden gedrukt en bracht dat onder de merknaam ‘Mascotte’ op de markt.Weliswaar is het hoofdkwartier in Eindhoven gevestigd maar de productie van de vloei en filterhulzen gebeurt echter in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Engeland.

 

MEER ARTIKELEN

Wie was deze eerste pastoor in d’Ekker?

Aan de Burgemeester Van Hoofflaan staat de H. Jozefkerk van de voormalige parochie van de Heilige Jozef Werkman. De kerk is in 1961-1962 gebouwd en is in 2016 aan de eredienst onttrokken. De vrijstaande kerktoren is sinds 2022 een gemeentelijk monument.

Lees meer

Waar komt de naam Witven vandaan?

In de vaart der volkeren worden ook historische namen niet ontzien. Zo wordt vakantiepark ’t Witven door de nieuwe eigenaar herdoopt tot Resort Eindhoven. Toch niet goed opgelet op school?

Lees meer

Wie weet wat er op deze grenssteen staat?

Grenspunten werden in de middeleeuwen vaak gemarkeerd door een paal of een zware steen die aangeduid werd met een naam. In Veldhoven heeft één zo’n grenssteen de tand des tijds min of meer overleefd en wel op de grens met Knegsel.

Lees meer

Waar stond dorpshuis D’n Bond voorheen?

In 1919 waren er mogelijkheden een dorpshuis te stichten. Eén van de initiatiefnemers was de Christelijke Boerenbond. Vandaar dat het dorpshuis van meet af aan als bondsgebouw werd aangeduid en in de volksmond D’n Bond zou gaan heten.

Lees meer

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer