Aan het verenigingsleven kun je nog steeds zien dat Veldhoven is ontstaan uit een samenvoeging van vier kerkdorpen. Zo zijn er nog altijd vier harmonieën: L’UnionFraternelle uit Zeelst (opgericht in 1871), het Veldhovens Muziekkorps uit Veldhoven-Dorp (1894), Sint Cecilia uit Oerle (1907) en Sub Umbra uit Meerveldhoven (1934). Deze ‘jongste telg’ vierde dit jaar zijn negentigjarige bestaan met een jubileumconcert.
“Eerwaarde Meerveldhovenaren. Elk jaar zijn wij afhankelijk van muzikanten buiten onze eigen parochie voor het begeleiden van de processies van Maria ter Eijk. Een dorp dat zo rijk is aan industrieën, verdient ook een eigen harmonie.”
Zo ongeveer moet het geklonken hebben tijdens de oprichtingsvergadering op 7 maart 1934.
Meerveldhovense kermis
De oproep werkt. Al op 17 april wordt gestart met theoretische lessen voor vijftig leerlingen. De eerste repetities worden gehouden in oktober en op 4 augustus 1935 vindt de eerste uitvoering plaats, tijdens de opening van de Meerveldhovens kermis.
De naam luidt oorspronkelijk Sub Umbra Quercus, Latijn voor ‘onder de schaduw van de eikenboom’, wat verwijst naar de boom waarin het Maria-beeldje in de dertiende eeuw zou zijn verschenen.
In de oorlogsjaren besluit men de muziekinstrumenten ‘onder te laten duiken’, om te voorkomen dat de harmonie zalworden gedwongen toe te treden tot de zogeheten ‘Kultuurkamer’. In 1945 worden de instrumenten tevoorschijn gehaald, opnieuw gemonteerd en opgepoetst.
Furore
Daarna maakt de harmonie snel furore. Tijdens een concours in 1946 speelt Sub Umbra nog in de derde afdeling. Daarna klimt ze op naar de afdeling ‘uitmuntend’ (een klasse hoger dan de eerste afdeling). Als Sub Umbra in 1950 in deze klasse ‘slechts’ een tweede prijs wint, is er zoveel onvrede dat de harmonie besluit om een paar weken later opnieuw mee te doen aan een federatief concours. Daar wordt alsnog een eerste prijs in de wacht gesleept.
Nog drie jaar later, in 1955, speelt Sub Umbra in de vaandelafdeling en mag als eerste vereniging in Veldhoven het vaandel dragen. In die tijd gaat het vaandel altijd voorop, gedragen door Harrie van Zantvoort, uitbater van de thuisbasis: café Hof van Holland.
Uniformen
In 1956 volgt er nog een unicum: Sub Umbra wordt als een van de eerste verenigingen in de regio geüniformeerd, dankzij bijdragen van het Meerveldhovense bedrijfsleven, waaronder Kamgarenweverij de Groof en sigarenfabriek Velasques.
Na deze glorieuze tijden volgen moeilijkere jaren waarin het niet mogelijk is om aan concoursen deel te nemen. Vanaf 1984 speelt harmonie Sub Umbra weer in de vaandelafdeling – al heet die tegenwoordig ‘eerste divisie’.
Eind 2023 behaalt Sub Umbra met een totaalscore van de jury van 92 punten een eerste prijs met ‘Lof der Jury’. Nog steeds is Sub Umbra een levendige, grote vereniging met maar liefst zestig muzikanten, een eigen beginnersorkest waarin de jeugd wordt opgeleid, en een middenorkest, met voor de meesten als doel om door te stromen naar het ‘grote’ harmonieorkest.
Dirigenten
In de negentig jaar dat Sub Umbra bestaat heeft de harmonie zes dirigenten gehad:
Jan Dietz (1934 – 1946),
Frans van Abeelen (1946 – 1963),
Leo van de Braak (1963 – 1972),
Pierre Bakker (1972 – 2001),
Sef Pijpers jr. (2001 – 2017),
Arjan Gaasbeek (2017 – nu).
Pierre Bakker is nog elke dinsdag te vinden bij de repetitie van het orkest. Tijdens het jubileumconcert in april dirigeerde hij nog een stuk: de Jubelklänge.
72 jaar lid
Sub Umbra kent verschillende leden die al heel wat jaren meegaan. Leo van Keulen begon in 1952 op trombone. Hij is nog steeds lid van de vereniging, al speelde hij in 2022 voor het laatste keer mee tijdens een repetitie.