Heb je de kleurrijke stoeptegel met een qr-code bij het Notarishuis aan Dorpstraat 25 (op de hoek met de Kromstraat) al opgemerkt? Met je mobiele telefoon brengt die qr-code je direct naar het verhaal van het notarishuis. Je leest over de generaties De Wit en dat het tijdens WOI een Rode Kruispost was van paters uit Tirol. Je ziet ter plekke historische foto’s van het rijksmonument en haar bewoners door de jaren heen.
Bij de Oude pastorie ligt ook zo’n qr-tegel. Als je die scant ontdek je dat het bijna 250 jaar oude pand oorspronkelijk een ander dak had, en dat er – voor de rigoureuze verbouwing tot appartementen in 2017 – een B&B met een kleinschalig Cubaans restaurant gevestigd was. Fraaie foto’s van interieur en tuin geven haar oude glorie prijs.
Verderop in de Provincialeweg ligt bij huize Ter Eik, wat verstopt tussen de bladeren, nog een qr-tegel. In dat rijksmonument woonde eens de burgemeester van Veldhoven en Meerveldhoven. Veel later was het ook een tehuis voor studerende en werkende wezen en halve wezen.
Toegankelijk
Met deze qr-tegels over de Geheimen van Veldhoven wil Erfgoedhuis Veldhoven toegankelijke informatie geven over de geschiedenis van Veldhoven en haar historisch relevante plaatsen. De eerste qr-stoeptegel werd tijdens Open Monumentendag in september door wethouder Jeroen Rooijakkers met een bezem onthuld bij museum ’t Oude Slot. De komende tijd zullen ruim 100 qr-tegels worden geplaatst op bijzondere plekken door heel Veldhoven. Bij kerken, molens, oude fabriekspanden, woonhuizen en boerderijen, monumenten en kunstwerken. Alle informatie is ook in het Engels beschikbaar. Met je mobieltje in de hand wandel je zo door de historie van Veldhoven.
Website
Maar ook thuis op je laptop kun je in de Veldhovense geschiedenis duiken. Op de website geheimenvanveldhoven.nl vind je meer dan 180 plekken die voor velen nog ‘geheim’ zijn. Of die ondertussen vergeten zijn. Met historisch foto’s en anekdotische geluidsfragmenten komt dat verleden weer een beetje terug.