In Oerle is een Janus Hagelaarsstraat, maar wie is hij? Janus wordt in 1922 geboren als het vijfde en jongste kind van Franciscus Hagelaars en Wilhelmina Jansen. Vader staat in Oerle bekend als Ciske de Kuijper en heeft café ‘De Linde’ op de Oude Kerkstraat 58. Janus wordt automonteur en werkt van 1938 tot 1941 bij verschillende garagebedrijven en daarna nog korte tijd op het vliegveld. Garages hebben geen werk meer in de oorlog.
Engelandvaarder
Janus besluit, als 20 jarige, om zich in Engeland te gaan aanmelden bij het Nederlandse leger, dus om Engelandvaarder te worden. Zijn reis gaat via België en Frankrijk naar de havenplaats Cadiz in het zuiden van het neutrale Spanje. Het blijkt niet mogelijk om vandaar naar Engeland te varen. Vanwege zijn opleiding als automonteur kan hij wel aanmonsteren als vijfde machinist op een schip dat naar Curaçao vertrekt.
In Curaçao kan hij mee als machinist op een Belgische olietanker. In New York sluit het schip aan bij een konvooi van vrachtschepen naar Engeland, beschermd door marineschepen tegen Duitse onderzeeërs.
In Engeland aangekomen wordt hij op 4 januari 1943 verhoord door overste Ernesto Pinto van de contra spionage, welbekend uit de boeken van Lou de Jongh. De reisbeschrijving tot hier is grotendeels gebaseerd op het verhoorverslag.
In de lijfwacht van Prins Bernard
Janus wordt bij de Irenebrigade geplaatst en opgeleid tot commando. Hij wordt onderscheiden met het Kruis van Verdienste, vanwege zijn ontsnappingstocht uit Nederland. Zijn internationale eenheid gaat tot 15 augustus 1944 naar Brits Indië. De invasie op 6 juni is dan al achter de rug en Market Garden op 17 september kan hem de mogelijkheid geven om bij te dragen aan de bevrijding van Nederland.
Prins Bernard wil ook naar het bevrijde deel van Europa en kiest Janus en medecommando en vriend, Ab van Creveld als lijfwacht, samen met twee korporaals en een luitenant. Op 23 september arriveert de prins met zijn lijfwacht in het bevrijde Eindhoven.
Gedood
Op 4 oktober mag Janus zijn familie in Oerle bezoeken, samen met drie leden van de lijfwacht. Zijn buddy Ab van Creveld mag niet mee. De volgende ochtend vertellen de drie leden van de lijfwacht aan Ab, dat Janus is gedood bij een vuurcontact met de vijand in Nuland-Geffen en is achtergelaten. Ab is woest vanwege de erecode om nooit een dode of gewonde achter te laten. Met een van de korporaals gaat hij terug naar de plaats waar Janus isgesneuveld. Halverwege echter acht de korporaal het te gevaarlijk om verder te gaan. Alleendreigen met de krijgsraad zorgt ervoor dat Ab teruggaat. Hierdoor blijft het stoffelijk overschot van Janus Hagelaars dagenlang in de open lucht liggen in het niemandsland. Op 27 oktober 1944 wordt Janus Hagelaars, 22 jaar oud, begraven op het kerkhof van Oerle.
Op 3 juni 1982 is Janus Hagelaars herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen (vak E, nr. 1260). Op het kerkhof in Oerle is nog zijn grafplaat te zien.
Vraagtekens
Waarom naar Nuland-Geffen, 50 km verderop? In de archieven is daarover niets te vinden. Reactie van de particulier secretaris van Prins Bernhard leverde de volgende quote op: “…..U mede te delen dat de prins zich de heer Hagelaars niet herinnert en dat deze ook in het persoonlijk archief van Zijne Koninklijke Hoogheid niet voorkomt.”
Foto: Prins Bernhard met zijn lijfwachten in een jeep voor Huize Ravensdonck, het tijdelijk hoofdkwartier van de Prinses Irenebrigade, in de Ten Hagestraat in Eindhoven. Links achterin zit Janus Hagelaars.