Bibliotheek Erfgoedhuis
Kom snuffelen in onze bieb
In onze bibliotheek in de heemkamer vind je boeken, brochures, tijdschriften, registers, geschreven akten en documenten, kerkelijke archiefstukken en persoonlijke geschriften. Er is van alles te vinden over het wel en wee van de regio, de kerkdorpen in en buiten Veldhoven, maar ook archeologie, genealogie, taal en dialect, kerkelijke zaken, bedrijvigheid, kadastrale atlassen en kaarten, jaargangen van tijdschriften zoals Campinia en Kroniek van de Kempen, een knipselarchief, SOK-archief.
De boeken zijn alleen in te zien in de heemkamer, uitlenen is helaas niet mogelijk. Je kunt terecht tijdens de openingstijden van de heemkamer, maar een afspraak maken op een ander moment is ook mogelijk.
Archeologie
In deze categorie vind je behalve algemene boeken en tijdschriften over archeologie, ook de onderzoeksrapporten van de opgravingen in Veldhoven en de rest van de Kempen. Daarnaast vind je ook de publicaties en het archief van de voormalige Archeologische Werkgroep ’t Oude Slot.
Geschiedenis
Hier vind je publicaties over de culture en algemene geschiedenis van plaatsen, streken en van panden in Brabant, vooral uit de Kempen. Daaronder een aantal studies over de tachtigjarige oorlog in Brabant en de tijd als Generaliteitsland, toen het hier frontgebied was en later een kolonie die vanuit Den Haag werd bestuurd. Ook kun je bij ons terecht voor het boek Van Toterfout tot Heden van Jean Coenen, het standaardwerk over de geschiedenis van Veldhoven. Coenen heeft van vele plaatsen in Brabant en Noord-Limburg een dergelijk werk gepubliceerd. Ook een groot deel daarvan kun je bij ons inzien.
Religie
Wij tonen ook publicaties over de kerken, kapellen, parochies, bedevaarten en kloosters met hun scholen waarin de religieuze gebruiken die nu snel verloren gaan, zijn vastgelegd. Het schetsboek met kerken, vooral in Brabant, van landmeter Hendrik Verhees (1744-1813) is een bron van kennis over de kerkelijke architectuur in het verleden.
Genealogie
Het complete archeologische archief van Ad van Run, met daarin 230.000 personen die in Veldhoven en de Kempen leefden, is digitaal en in boekvorm onderdeel van onze bieb. Verder hebben we studieboeken, cursussen en exemplaren van de eigen genealogie van een aantal families.
Taal en dialect
We zijn in het bezit van verschillende boeken over de lokale dialecten in Brabant, waaronder de boekenreeks Dialect van Kempenland van de oorspronkelijk Oerlenaar A. P. de Bont.
Meerdere organisaties hebben intussen hun archieven bij ons ondergebracht, zoals de eerder genoemde carnavalskoepel SOK en de opgeheven archeologische vereniging. Via KBO-Meerveldhoven kregen wij een groot aantal ingeplakte krantenartikelen van een van de leden die ook onderdeel uitmaken van ons archief.
Verschillende jaargangen van de tijdschriften Campinia, De Brabantse Leeuw, Kroniek van de Kempen, Varia Historica Brabantica en het Noord-Brabants Historisch Jaarboek zijn ook in te zien.
Nog enkele bijzondere boeken uit onze collectie:
- Een uitgave van Het Menselijk Bedrijf van Jan Luyken uit 1694. De straatnamen in ’t Look en de bijbehorende afbeeldingen op de borden zijn afkomstig uit dit boek.
- De elf delen van de historische atlassen van Nederland.
- Voettochten door Brabant van Dominee Stefanus Hanewinkel (1789 – 1850). Hij beschrijft de Brabanders en de dorpen die hij bezoekt op zijn tochten. Zijn superieure Hollandse, maar vooral protestantse kijk op de mensen hier beschrijft goed hoe over Brabant werd gedacht boven de grote rivieren. Zijn beschrijving van een groot aantal dorpen in die tijd is erg waardevol.
- Een verzameling brieven van vrouwen in katholieke streken maar ook in kleinere gemeenschappen elders, met de veelzeggende titel: “Zodoende was de vrouw maar een mens om kinderen te krijgen”.
Online totaaloverzicht
Alle boeken, tijdschriften en brochures -in totaal zo’n 1200 items- staan in een totaaloverzicht op deze website. Kies in het menu op de homepage ‘collecties’ en vervolgens ‘bibliotheek’. Het overzicht toont van elk item de cover met de titel en enkele andere gegevens.
Zoeken en selecteren
Bovenaan de pagina kun je de collectie doorzoeken met trefwoorden uit de titel of omschrijving van het gezochte boek of uit speciaal toegevoegde trefwoorden. Aan de linkerzijde kun je de gevonden zoekresultaten met zoekfilters verder beperken. Van het gevonden boek worden nog meer gegevens getoond, en waar het boek te vinden is in een van de boekenkasten. De hoofdindeling op de planken is hetzelfde als die van de website: onderwerp (zoals geschiedenis, archeologie en genealogie) en vervolgens de plaats of gebied waar het boek betrekking op heeft, zoals Oerle, Kempen of Brabant.
Heemkamer
Iedereen kan via de website boeken zoeken en deze op de heemkamer inzien: we zijn er op donderdag- en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur.
Ook bijdragen aan onze bibliotheek?
Als je op zolder een bijzondere boek of archiefstuk ontdekt; het is bij ons in goede handen. We zoeken nog iemand die ons wil helpen om de verzameling regionale krantenartikelen te blijven aanvullen. Ook zoeken we mensen die willen helpen om extra trefwoorden toe te voegen aan onze digitale bibliotheek zodat alle boeken, brochures en kaarten die digitaal zijn vastgelegd op onze website nog beter te vinden zijn. Meld je aan als je wil helpen om de bibliotheek verder te verbeteren.