Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Markante dorpsgenoten

Piet Mikkers

Heel Nederland zit tegenwoordig aan de buis gekluisterd om Max Verstappen te zien stunten. In de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw waren wij Veldhovenaren maar wat  trots op onze Formule 1 rijder Piet Mikkers. Met zijn zelfgemaakte raceauto behaalde hij op het circuit in Zandvoort diverse prijzen.

In 1950 begon Piet aan de Frans Bekersstraat een eigen spuiterij. Zijn grootste hobby was autorijden, maar vooral racen. Naar het ontwerp van een bevriend ingenieur bouwde Piet met enkele medewerkers een heuse racewagen, de KoopMiCron genaamd. Bij zijn debuut in 1954 op het circuit van Zandvoort sprong hij meteen in het oog:  Zijn wagen, die het op een maanlandschap uitstekend zou doen, deed het ook op het zonovergoten circuit niet slecht, getuige de fraaie derde plaats, die Mikkers bezette.

Na het behalen van een titel of een ereplaats was er geen sprake van een erepodium met een grote fles champagne, maar van een bescheiden prijzentafel met kleine en nog kleinere bekers en met medailles. Na elke race werd de wagen aangepast. Er kwamen bijvoorbeeld grotere vleugels aan de achterkant of de wagen werd kleiner gebouwd.

In  1957 werd de spuiterij aan de Frans Bekersstraat te klein. Piet bouwde een nieuwe uitdeuk- en spuiterij aan de Onze Lieve Vrouwedijk, nu De Run 5100. Zijn werk en zijn kroostrijk gezin namen zoveel tijd in beslag dat hij zijn racehobby vaarwel moest zeggen. Nog steeds wordt er op De Run volop uitgedeukt en gespoten, maar nu onder leiding van twee van zijn 23 kleinkinderen.

Meer dorpsgenoten

Frans Bekers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Frans Bekers allerlei verzetswerk en na de bevrijding sloot hij zich aan bij de ‘Stoottroepen Commando Brabant’.

Theo Schellekens

Het verhaal van Theo Schellekens onderstreept de waanzin van een oorlog. Theo werd op 25 juli 1924 in Veldhoven geboren als zoon van een kolenhandelaar.

Janus Hagelaars

Engelandvaarder en een van de eerste Nederlandse commando’s.

Anton Geurts

Anton (Toon) Geurts ging als klein jongetje vaak met zijn vader wandelen langs De Dommel. Daar zag Anton voor het eerst kanoërs en was meteen verkocht.

Jan van Beers

Voor de inwoners van Zeelst was Jan decennialang een vertrouwd gezicht. Van velen kende hij het persoonlijke wel en wee.

Dokter Frans Raymakers

Bijna 45 jaar heeft deze kundige, zeer geziene man in Veldhoven en verre omgeving ontzettend veel werk verricht tot heil van zijn patiënten.

’t Misterke van Oerle

Een legendarische persoon uit Oerle in de 20e eeuw is ’t Misterke. Klein van stuk, maar groot van waarde.

Piet de Jong

Legendarische ‘sheriff’ van Zeelst: direct, doortastend en niet bang om bendes aan te pakken.

Cees Sleegers

In z’n eentje biedt hij zes uur lang tegenstand aan naar verluidt vierhonderd Duitse militairen.

Pietje van Keulen

De barbier van Zilst. Recht door zee, maar niet altijd gemakkelijk voor zijn omgeving.

Janus van der Velden

Kleurrijk ondernemer. Van al zijn ondernemingen is Janus nooit echt rijk geworden, maar rijk als mens des te meer.

Jan Segers

Veldhovense schilder die veel dorpsbeelden uit het verleden vastlegde.

Piet Rijkers

Als je ‘het Zilster Volkslied’ zegt, dan zeg je Piet Rijkers.