Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Witte gij ’t nog?

Plankgasfeest

De carnaval van 2003 stond op stapel en Ad Welten zou als prins Caravano de prins van Groot-Veldhoven zijn. De kasteleins van Veldhoven-Dorp hadden het plan geopperd om op dinsdag hun cafés te sluiten en gezamenlijk een grote feesttent op de Plaatse te zetten. Alle kasteleins deden mee.

Caravanboer
Vooraf had Ad bij iedere gelegenheid het initiatief onder de aandacht van de potentiële carnavalsvierder gebracht en aangekondigd dat het feest in de tent zou worden ingeluid door enkele stunts waarbij een auto dwars door een caravan zou rijden. Je bent caravanboer of je bent het niet. Het zou een Plankgasfeest worden om nooit te vergeten.

Oerendhard
Burgemeester Sjraar Cox kwam het feestgeweld mee inzegenen. Ad haalde hem ’s morgens op met zijn racemotor. Sjraar liet zich niet kennen, stapte achterop en kneep Ad van de schrik zowat fijn ofschoon die, in plaats van plankgas, in alleen maar de tweede versnelling een rondje door Veldhoven-Dorp maakte. Met de burgemeester achterop reed Ad via een erehaag van carnavalsvierders dwars door de tent. Sjraar zat voor het eerst in zijn leven om woorden verlegen en kwam niet verder dan: “Hij is helemaal gek, niet normaal.” Dat werd in de tent afgesloten met een oerendhard zingen van Oerendhard.

Backflip
En toen naar buiten voor de stunts. Tien fietscrossertjes sprongen over de springschans voor de tent: armpje los, beentje los. Als klap op de vuurpijl maakte Bart Bazelmans een backflip: een draaibeweging met zijn crossfiets in de lucht van maar liefst 360 graden°.

Schans
Op de Dorpstraat, die was afgesloten voor het verkeer, was een schans opgesteld waarop Eddy Lemmens en zijn mannen het publiek op allerlei stunts trakteerden. Het zag er inmiddels zwart van het volk. Voor de kers op de taart zou Parijs-Dakarrijder Frans Verhoeven zorgen: een gewaagde sprong over de schans. De burgemeester: “Dat is toch niet gevaarlijk, Ad?” “Nee, nee, er kan niks gebeuren.” Frans sprong hoog door de lucht, maar zijn gas bleef hangen, hij viel, de motor schoof door en stopte – alsof het zo moest zijn – exact één meter voor onze burgemeester die toch wel wat wit was weggetrokken. Erik Verhoef, ook een Parijs-Dakarrijder, sloot de motorstunts af.

Alles getest
En toen kwam het klapstuk. Er was een caravan neergezet en daartegenaan was een ‘oprijbrug’ geplaatst. Wilco Tanis zou met de auto dwars door de caravan rammen. Ad had alles aan elkaar gepraat en legde nu aan het publiek uit dat, mede op verzoek van politie en brandweer, vooraf alles uitgebreid was getest om de veiligheid te kunnen waarborgen. Eerst hadden ze een caravan van Welten gebruikt maar dat lukte niet. De auto ging er niet doorheen, de caravan was te stevig. Dan maar eentje van de concurrent. Toen lukte het wel.

Sneeuw
Wilco Tanis stond inmiddels met de auto gereed om plankgas door de caravan te boren. Hij startte de auto, knalde over de ‘oprijbrug’ en reed dwars door de caravan. De tempex vloog door de lucht. Het sneeuwde in Veldhoven.

Meer dan 100 vaten bier
Het was een onvergetelijke stunt die een onvergetelijk feest in gang zette. De feestgangers waren zelfs in dubbeldekbussen aan komen rijden. Er konden 1.500 man in de tent maar als er twee tenten hadden gestaan, waren die ook vol geweest. Er werden meer dan 100 vaten bier getapt. Overal moest bier vandaan worden gesleept. Behalve 100 vaten bier waren er ook 100 vrijwilligers om het feest in goede banen te leiden.

Feesttent op de Plaatse
’s Avonds kon prins Caravano vol trots zeggen dat het een supermooie dag was geweest en dat het nog nooit zo druk was geweest in Veldhoven-Dorp. Sjraar had ongelijk gekregen. Het was niet gek, het was te gek geweest. Eén groot succes. En sindsdien staat er ieder jaar met carnaval een grote tent op de Plaatse. Maar dan niet één dag, maar vier dagen.

MEER VERHALEN

De Maria van Heers

Langs ’s-Heren wegen kun je op verrassende plekjes een Mariakapelletje tegenkomen. Of een Mariagrot zoals op Heers.

Michieleke begraven te Veldhoven

Tot 1900 werd de laatste kermisdag afgesloten met een heuse begrafenis. Michieleke, een manneke gemaakt van een peen of bietwortel werd dan in een sigarenkistje onder luid gejammer begraven.

Zo zeeje we dè

De familie Van der Meeren op Schoot heeft een overzicht gemaakt van uitdrukkingen die in hun familie vaak gebruikt werden.

Op slot

Jan Huijbers van Schoot was vaste klant in De Plank, het café van Joop en Joke Joly dat nu ‘In d’n Olie-fant’ heet. Jan was een verstokte vrijgezel en kwam niet alleen voor de nodige pilsjes maar ook voor d’n buurt. En buurten kon Jan.

Die kommen ‘r bè mè nie in

Over Driekske Bullens doet in Veldhoven een mooie anekdote de ronde. Driekske vestigde zich begin jaren 50 met zijn gezin vanuit Oirschot op Zonderwijk waar hij – evenals in Oirschot – een café uitbaatte.

De mysterieuze klok

Vóór 1910 stond op de hoek van de Dreef en de Heerseweg het in 1771 gebouwde raadhuis. Meester Rijken heeft er het volgende verhaal over opgeschreven.

Boomincidenten op Schoot

Op Schoot woonde, aan de rand van den Oeienbosch, het gezin van Harrie en Drieka van der Meeren. Het was alles behalve een doorsneegezin met een eigen levensfilosofie.

De Kromstraat in 1958

Een wandeling door de Kromstraat van 1958 met een terugblik in het verleden. Een artikel in De Kempenaer uit dat jaar was omlijst met advertenties van winkeliers in de Kromstraat.

De Watermeulen

De boerderij die tot aan de ruilverkaveling in de jaren 60 van de vorige eeuw op Dorpstraat 169 stond, kent een rijke geschiedenis.

Mie Fiets uit Oers

In Oerle woonde en leefde van 1854 tot haar dood in 1932 Marie Renders, die in haar jonge jaren bijzonder rap was en daardoor de bijnaam Mie Fiets verwierf.

Verloren soldaten ‘terecht’

Een foto van een Engelse begraafplaats aan de Veldhovense Van Vroonhovenlaan gemaakt door Len (Leonard) Hart kwam in 1995 in handen van Jan van Beers.

Zeelst in het Rijksmuseum

Soms kan door speuren, vergelijken, kijken en concluderen een historische puzzel opgelost worden, zo ervoer Marcel Dings – inwoner van het Limburgse Steijl – toen hij onderzoek deed naar een oude tekening van zijn woonplaats, tenminste dat vertelde de toelichting bij de tekening hem. De tekening, opgeslagen in het Rijksmuseum in Amsterdam, bleek echter geen tekening van Steijl, maar van Zeelst.

Mijna’s winkeltje

Mijna van der Meeren is in de jaren 60 van de vorige eeuw in Veldhoven-Dorp een begrip geworden.