Projecten

Op zoek naar je voorouders?

Wie waren mijn voorouders? Wat deden ze voor de kost? Waar woonden ze? Hoe is mijn familienaam ontstaan en wanneer? Het Erfgoedhuis kan je mogelijk helpen om één of meer vragen over je familiegeschiedenis te beantwoorden.

Veel mensen worden in de loop van hun leven nieuwsgierig naar het wel en wee van hun voorouders en duiken in de stamboom van de familie. Tot de uitvinding van internet moest je op zoek in archieven: de burgerlijke stand, doop-, trouw- en begraafboeken, schepenregisters. Tegenwoordig zijn er diverse sites te raadplegen die antwoorden op je vragen kunnen geven.

Enorm genealogiebestand van ruim 250.000 Veldhovenaren
Helaas is lang niet alle informatie op het internet altijd even betrouwbaar. Maar voor Veldhovenaren is er een prima alternatieve informatiebron: Erfgoedhuis Veldhoven beschikt over een genealogiebestand waarin ruim 250.000 Veldhovenaren zitten. Het is in de loop van enkele tientallen jaren tot stand gebracht door de in 2019 overleden genealoog Ad van Run en daarom wordt het binnen het Erfgoedhuis ook wel aangeduid als het Ad-van-Run-bestand.

Betrouwbaar
Ad heeft vrijwel alle Veldhovense archieven uitgespit en daarbij de afstamming van honderden Veldhovense families in beeld gebracht. Een belangrijk pluspunt is dat Ad dat bijzonder nauwkeurig heeft gedaan en dat je vrijwel blindelings op zijn gegevens kunt vertrouwen. Niet alle genealogiewebsites zijn even professioneel en vragen soms ook nog eens een financiële vergoeding.

Maak een afspraak
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ben je op zoek naar Veldhovense voorouders, raadpleeg dan zeker het Ad-van-Run-bestand. Neem contact op met Louis Schats 040-2053276 of Tiny Leijten 06-54943196 en maak een afspraak. We helpen je graag op weg. Soms kunnen we je in een vloek en een zucht voorzien van een Word-bestand met honderden voorouders.

Meer projecten

“Alles doen om iets te verdienen”

Bijverdienste als familietraditie. Wim de Greef zijn vader Tinus werkten bij Duc George, maar in hun hart waren ze geen echte sigarenmannen. Wim is een van de vertellers uit het project Mondelinge bronnen.

Behoud van monumenten

Deze projectgroep onderzoekt de geschiedenis van de bestaande rijksmonumenten in Veldhoven en stelt een voorstel op van een gemeentelijke monumentenlijst.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Expo Veldhoven 75 jaar Vrij

Veldhoven 75 jaar Vrij

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de Duitse bezetters. Onder de noemer ‘Veldhoven 75 jaar Vrij’ word dat gevierd met een uitgebreid activiteitenprogramma.

Onthulling plaquette Jan Borghouts

In het kader van de 75-jarige herdenking van het bombardement op Zeelst is op 17 september bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette onthuld.