Zoek
Sluit dit zoekvak.

Projecten

Veldhoven 75 jaar Vrij

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de Duitse bezetters. Op 17 september 1944 startten de geallieerde strijdkrachten Operation Market Garden en staken massaal de grens met België over. Al op 18 september trokken Engelse troepen via een smalle corridor Veldhoven en omgeving binnen. Dit markeerde het definitieve einde van de bezetting.

Onder de noemer ‘Veldhoven 75 jaar Vrij’ wordt dat gevierd met uitgebreid activiteitenprogramma met onder andere een herdenking, tentoonstellingen, lezingen, toneel, film en muzikale en theaterevenementen rondom de bevrijding, activiteiten voor het basis- en middelbaar onderwijs en twee door Museum ’t Oude Slot geïnitieerde exposities op twee locaties.

Exposities
In het museum worden met deze expositie onder meer belicht: de meidagen van 1940, oorlogsheld Cees Sleegers, het leven tijdens de bezetting van Veldhoven, de onderduik, de Arbeitseinsatz, het verzet, de P.A.N., verzetsheld Jan Borghouts (‘Peter Zuid’), de burgerslachtoffers, waaronder de 19 burgerslachtoffers die betreuren waren op 17 september 1944 bij een bombardement op Zeelst, de bevrijding en Market Garden en hoe Veldhoven jaarlijks herdenkt.

Het andere deel van de expositie is te bekijken in ‘De Verdieping’ aan het Meiveld. Er is speciale aandacht aan het bombardement op Zeelst en een overzicht van de Veldhovense oorlogsmonumenten. Ook hangen er werken van de ‘war artists’ Gabriel de Jongh en Herman van den Bosch.

Beide exposities zijn in nauwe samenwerking gerealiseerd met de Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken, Geniemuseum Vught, Museum Bewogen Jaren Hoge Mierde, Museum Brigade en Garde Prinses Irene Oirschot, Gemeente Veldhoven en de Defensie Explosieven Opruimings Dienst.

De opening door de burgemeester van Veldhoven, Marcel Delhez, vond plaats op zaterdag 14 september.

Meer projecten

Op zoek naar je voorouders?

Wie waren mijn voorouders? Wat deden ze voor de kost? Waar woonden ze? Hoe is mijn familienaam ontstaan en wanneer? Het Erfgoedhuis kan je mogelijk helpen om één of meer vragen over je familiegeschiedenis te beantwoorden.

“Alles doen om iets te verdienen”

Bijverdienste als familietraditie. Wim de Greef zijn vader Tinus werkten bij Duc George, maar in hun hart waren ze geen echte sigarenmannen. Wim is een van de vertellers uit het project Mondelinge bronnen.

Behoud van monumenten

Deze projectgroep onderzoekt de geschiedenis van de bestaande rijksmonumenten in Veldhoven en stelt een voorstel op van een gemeentelijke monumentenlijst.

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de Overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de Huwelijksregisters 1780-1840.

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Onthulling plaquette Jan Borghouts

In het kader van de 75-jarige herdenking van het bombardement op Zeelst is op 17 september bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette onthuld.