Projecten

Veldhoven 75 jaar Vrij

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de Duitse bezetters. Op 17 september 1944 startten de geallieerde strijdkrachten Operation Market Garden en staken massaal de grens met België over. Al op 18 september trokken Engelse troepen via een smalle corridor Veldhoven en omgeving binnen. Dit markeerde het definitieve einde van de bezetting.

Onder de noemer ‘Veldhoven 75 jaar Vrij’ wordt dat gevierd met uitgebreid activiteitenprogramma met onder andere een herdenking, tentoonstellingen, lezingen, toneel, film en muzikale en theaterevenementen rondom de bevrijding, activiteiten voor het basis- en middelbaar onderwijs en twee door Museum ’t Oude Slot geïnitieerde exposities op twee locaties.

Exposities
In het museum worden met deze expositie onder meer belicht: de meidagen van 1940, oorlogsheld Cees Sleegers, het leven tijdens de bezetting van Veldhoven, de onderduik, de Arbeitseinsatz, het verzet, de P.A.N., verzetsheld Jan Borghouts (‘Peter Zuid’), de burgerslachtoffers, waaronder de 19 burgerslachtoffers die betreuren waren op 17 september 1944 bij een bombardement op Zeelst, de bevrijding en Market Garden en hoe Veldhoven jaarlijks herdenkt.

Het andere deel van de expositie is te bekijken in ‘De Verdieping’ aan het Meiveld. Er is speciale aandacht aan het bombardement op Zeelst en een overzicht van de Veldhovense oorlogsmonumenten. Ook hangen er werken van de ‘war artists’ Gabriel de Jongh en Herman van den Bosch.

Beide exposities zijn in nauwe samenwerking gerealiseerd met de Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken, Geniemuseum Vught, Museum Bewogen Jaren Hoge Mierde, Museum Brigade en Garde Prinses Irene Oirschot, Gemeente Veldhoven en de Defensie Explosieven Opruimings Dienst.

De opening door de burgemeester van Veldhoven, Marcel Delhez, vond plaats op zaterdag 14 september.

Meer projecten

Veldhoven 100 jaar

Erfgoedhuis Veldhoven publiceert een artikelenreeks in het Veldhovens Weekblad.

Red de Oude Pastorie

Stuur ons een steunbetuiging voor het behoud van de Oude Pastorie als rijksmonument.

Onthulling plaquette Jan Borghouts

In het kader van de 75-jarige herdenking van het bombardement op Zeelst is op 17 september bij het borstbeeld van J.J.F. Borghouts een plaquette onthuld.

een Zeelster slag

Een grootscheeps dna-afstammingsonderzoek naar de herkomst van de bevolking van de Kempen, in het bijzonder van Zeelst en Meerveldhoven.