Geheimen van Veldhoven

De Geheimen van Veldhoven ontsluierd

Met de website ‘Geheimen van Veldhoven’ kunnen bezoekers en inwoners van Veldhoven op een bijzondere manier kennismaken met de geschiedenis van Veldhoven. De informatie is in het Nederlands en Engels beschikbaar.

De kiem voor de Geheimen van Veldhoven werd in 2008 gelegd tijdens een workshop waarin plannen werden bedacht om de lokale cultuurhistorie onder de aandacht van de bewoners en bezoekers van Veldhoven te brengen.

Cultuurhistorie
Hoe laat je de cultuurhistorie van Veldhoven zien? Veel voorwerpen zijn al opgegraven of liggen nog onder de grond en veel oude gebouwen zijn gesloopt. De bijbehorende verhalen zijn vaak niet (meer) bekend bij inwoners en andere geïnteresseerden. Het zijn geheimen geworden, geheimen van Veldhoven.

Om de cultuurhistorie toch zichtbaar te maken bedachten vertegenwoordigers van onder meer Veldhovense heemkundekringen, de museumwereld en VVV en de gemeente de Geheimen van Veldhoven. Een app waarmee deze geheimen zichtbaar werden voor iedereen die ze wilde kennen. Met tekst, foto’s, audio- en videofragmenten konden de geheimen worden ontsluierd. Een aanpak die toen zijn tijd vooruit was.

Voortschrijdende techniek
Een aantal vrijwilligers ging aan de slag met het plan. Als model voor het tonen van de cultuurhistorie diende een bestaande wandeling door Zeelst van heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis. Het project werd gebruikt als proeftuin door de ingeschakelde externe ontwikkelaars. Door de jaren heen zijn een aantal aanpassingen gedaan, mogelijk gemaakt door de voortschrijdende techniek.

Website
Inmiddels zijn er heel wat (technische) uitdagingen overwonnen en is de app omgezet naar een website. Vanaf april 2022 zijn de geheimen te vinden op www.geheimenvanveldhoven.nl

Interactieve routekaarten
Op de website worden alle geheimen van Veldhoven ontsluierd met 11 interactieve routekaarten die ruim 180 locaties omvatten. Bovendien kun je van elk thema de route downloaden op A4-formaat.

Bezoekers en inwoners van Veldhoven kunnen zo op een bijzondere manier kennismaken met de Veldhovense geheimen. Door de verschillende thema’s met informatie over de Veldhovense historie, cultuur, natuur en kunst, is er voor iedereen een passende route.

Het mooiste is natuurlijk om de geheimen ter plekke te ontdekken, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te bewonderen vanaf elke willekeurige plaats. Want ook al staat Veldhoven niet in elk geschiedenisboekje en heeft het niet veel monumenten van wereldfaam, er zijn genoeg bijzondere plekken die voor veel mensen nog ‘geheim’ zijn of in vergetelheid zijn geraakt.

Onderweg kun je op je mobiel of tablet alle achtergrondinformatie bekijken.