Als in Kerkoerle op de plaats waar nu nog de kerk staat een nieuwe kerk wordt gebouwd, wordt de bestaande kerk van Zandoerle gesloopt. Twee kerken zo dicht bij elkaar was onnodig. De Zandoerlenaren betreuren dit zeer en zij richten een kapelletje op. Dit gebeurt omstreeks 1250.
Schuurkerk
Rond 1670 wordt de kapel ingericht als schuurkerk. Hier worden ook religieuze diensten gehouden. De schuurkerk is in gebruik van 1672 tot 1798. Om de kerkgangers te attenderen om ter kerke te gaan, mag er geen klok geluid worden. Dit gebeurt door het blazen op een hoorn. De hoorn wordt nog steeds bewaard in de kapel. Na 1796 is er weer godsdienstvrijheid. Voor de uitoefening van het geloof is men niet meer gebonden aan een schuurkerk.
Restauratie
De huidige kapel is rond 1807 gebouwd. In 1817 krijgt men toestemming om er van mei tot oktober (de twee Mariamaanden) de rozenkrans te bidden. Nog steeds gebeurt dit op gezette tijden. De kapel is nog recent door de Roomsche Gemeente van ’t Zand gerestaureerd. Dit kon bekostigd worden van de opbrengsten van de kaarsen.
Verbroederingsdienst
Een hoogtepunt is de jaarlijkse verbroederingsdienst van drie gildes: Gilde St. Jan Baptist uit Oerle, Gilde Monulphus en Gondulphus uit Knegsel en Gilde St. Willibrordus uit Wintelre. Deze wordt gehouden op de brink voor de kapel. Nu de Oerlese kerk sinds dit jaar gesloten is, zijn de Oerlenaren nog trotser dan voorheen op hun kapel.