Veldhoven heeft misschien geen Van Goghs voortgebracht maar wel hobbyschilders die Veldhoven hebben vastgelegd. Eén van hen vervaardigde in zijn vrije tijd olieverfschilderijen waarbij allerlei onderwerpen en verschillende stijlen aan bod kwamen met als resultaat een collectie van honderden schilderijen. Het schilderen van dorpsbeelden was een geliefkoosd onderwerp, vooral in de jaren 70 en 80 toen het leven hem niet altijd toelachte. Strakke penseelstreken, geen details, veelal somber en donker.
Ze geven een unieke kijk op het Veldhoven van toen, waarbij hij het zich veroorloofde om de werkelijkheid een beetje bij te kleuren, letterlijk en figuurlijk. Aan de hand van oude foto’s en prentbriefkaarten stelde hij zich voor hoe locaties er voorheen uitgezien zouden kunnen hebben.
Wie was deze Veldhovense hobbyschilder?
Antwoord
De hobbyschilder is Jan Segers, geboren te Reusel in 1919. In zijn vroege jeugd verhuisde hij naar Duizel en kort na zijn huwelijk vestigde hij zich in 1949 in de Kerkweg.
De inspiratie voor dorpsbeelden vond hij in de bekende prentbriefkaarten met dorpszichten, die vanaf het begin van de 20e eeuw door o.a. de Waalrese fotograaf Jan Bijnen werden vastgelegd en later door zijn Veldhovense collega Piet Waarma.
Enkele honderden van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Veelal plaatste hij de locaties op de foto’s terug in de tijd en bedacht hoe die locatie er voorheen uitgezien zou kunnen hebben, daarbij geholpen door zijn herinneringen aan het Veldhoven van weleer. De jaartallen die hij achter op de lijsten noteerde, stemmen dan ook niet altijd overeen met de tijd van de foto die als voorbeeld diende. De foto kan best van 1910 zijn, terwijl Jan er 1880 van maakte. Hij redeneerde meer in de trant van: zo zou Veldhoven er in 1880 uitgezien kunnen hebben.
Foto: De Vismert, Jan Segers