De Veldhovense bodem blijkt al bijna 200 jaar een archeologische schatkamer te zijn. Bij opgravingen ter voorbereiding op de bouw van de Zilverackers zijn o.a. een Romeinse nederzetting aan de Zandoerleseweg en een Merovingisch grafveld in het gebied Huysackers ontdekt.
Bij de opgravingen van de Romeinse nederzetting in 2008 wordt een bijzondere vondst gedaan: twee Romeinse voorraadvaten waarvan er eentje maar liefst 381 ijzeren voorwerpen blijkt te bevatten waaronder een hamer, zaag, vork, scheplepel, weegschaal, een mesje en veel spijkers. Het inspireert de straatnamencommissie om één van de nieuwe straten in Oerle-Zuid de naam te geven die meestal voor zo’n voorraadvat wordt gebruikt.
Wat is de gebruikelijke naam voor een Romeins voorraadvat?
Antwoord
Zo’n Romeins voorraadvat wordt een dolium genoemd (meervoud: dolia). Het is een grote, bolvormige aardewerken opslagpot die in de oudheid werd gebruikt, vooral door de Romeinen. Ze werden voornamelijk gebruikt voor het opslaan en vervoeren van vloeistoffen zoals wijn en olie, maar ook voor graan en andere voedingsmiddelen.
Foto: De beide voorraadvaten na restauratie.