Wim de Greef werd geboren op 21 oktober 1931. Zijn geboortehuis stond achteraan op het Muggenhol waar de familie De Greef al vele generaties thuis was, dicht bij vliegveld Welschap. In 1925 had zijn vader Martinus daar een nieuw huis gebouwd met moestuin en boomgaard.
Onderdak
Welschap wordt vanaf de zomer van 1940 onder Duitse leiding een belangrijke vliegbasis voor de bombardementen op Engeland. Omdat de zwaarbeladen bommenwerpers bij de start maar langzaam op hoogte kunnen komen neemt de bezetter steeds meer maatregelen. Aangezien de familie De Greef in het verlengde van de startbaan woont, moeten de toppen van de fruitbomen afgezaagd worden en ruim een jaarlater wordt zelfs hun huis gesloopt. Daarom moet het jonge gezin, ouders en negen kinderen, in januari 1942 maar zien waar ze onderdak kunnen vinden. Ze mogen hun moestuin blijven bewerken maar raken hun huis, het grote kippenhok en de inkomsten uit eieren en fruit kwijt. Omdat ze van de Duitsers ze geen enkele schadevergoeding krijgen, moeten ze helemaal opnieuw beginnen.
Ze vinden onderdak in het oude schoolhuis direct naast de kerk en tegenover de fabriek van Duc George, Blaarthemseweg 17. Niet meer dan een noodwoning, waarvan de vloerplanken op de bovenverdieping zijn opgevreten door de ‘meutel’, houtworm.
Sigarenmaker met diploma’s
De hoofdbetrekking van Martinus is sigarenmaker bij DucGeorge, hij zal in 1954 zelfs zijn 40-jarig jubileum vieren. In november 1946 wordt ook Wim sigarenmaker en zal dat 12,5 jaar blijven, tot de fabriek gesloten wordt. Zoals voor veel mensen in zijn tijd is het geen beroep waar hij van harte voor gekozen heeft. Door avondstudie haalt hij zijn middenstandsdiploma en het praktijkdiploma boekhouden. Ook leert hij bij de firma Sweegers hoe beton gegoten wordt.
Al snel kan Wim bij Philips terecht, maar ‘s-avonds start hij een eigen betonbedrijfje. Om vijf uur komt hij thuis en heeft zijn vrouw Jo het eten klaar waarna hij om zes uur weer aan de slag gaat, tot een uur of negen. Zo verdient hij bij Philips zijn brood en thuis zijn beleg. Zodoende heeft hij ook het geld om een auto te kopen. Anderen doen dat op afbetaling, maar dat zou Wim nooit doen. ‘Eerst verdienen, dan kopen’ is altijd de stelregel gebleven.
Altijd kwaliteit
Zijn specialisme is betonnen schuttingen, met palen die aan vier zijden een gleuf hebben waar de schuttingplaten, beton of hout, inpassen. Er worden ook noodwoningen van gemaakt. Wim levert altijd kwaliteit, heeft als eerste de hoeken van de palen afgeplat en op de triltafel het beton beter verdicht. Zijn palen zijn daardoor niet alleen mooier afgewerkt maar ook sterker. Kort geleden riep iemand op straat nog: “hé De Greef, ik heb nog een schutting van jou staan!”
Wim zal nooit slecht materiaal maken, kwaliteit is altijd belangrijk: het product moet zijn zoals hij het voor zichzelf zou willen gebruiken. Zo is het altijd gegaan.
Foto: Het gezin van Martinus de Greef en Kee de Greef-Verhagen in maart 1941. Hun tiende kind werd in april 1945 geboren. Wim staat geheel links.