Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dorpsgenoten

Dokter Frans Raymakers

Frans Raymakers is op 30 april 1879 te Eindhoven geboren. Begin september 1906 vestigt hij zich als jonge arts in de oude pastorie in de Schoolstraat te Meerveldhoven. Daarmee heeft Veldhoven weer een eigen heelmeester oftewel huisarts. Van 1853 tot 1862 was Aertnijs in Veldhoven de eerste officiële heelmeester. Na zijn vertrek benoemt het gemeentebestuur van Veldhoven geen opvolger. Tot de komst van dokter Raymakers zijn de inwoners van Veldhoven aangewezen op Eindhoven of Valkenswaard.

Gemeentearts
Bij besluit van de gemeenteraad van 1 september 1906 wordt Frans Raymakers benoemd tot gemeentearts. Na ongeveer 7 maanden in de oude pastorie zijn praktijk te hebben uitgeoefend, betrekt hij de dokterswoning aan de Provincialeweg waar later tandarts Albers woont en waar anno 2020 tandartsenpraktijk Meermond gevestigd is, Provincialeweg 49.

Woonhuis en praktijk aan de Provincialeweg

Op de fiets
Bijna 45 jaar heeft deze kundige, zeer geziene man in Veldhoven en verre omgeving ontzettend veel werk verricht tot heil van zijn patiënten. Al spoedig na zijn vestiging in Veldhoven trouwt hij op 2 juni 1908 met de notarisdochter Sophie (Fieke) de Wit. Op de dag van de bruiloft wordt hij geroepen voor een kraam bij Harrie Moeskops. Het wordt een verlossing met slipjas en hoge hoed op. Zijn patiënten, hoe ver ze ook weg wonen, bezoekt hij per fiets, met een heel apart zadel. Alleen bij slecht weer moet Driek de Greef het rijtuig inspannen. Driek baat naast de praktijk van dokter Raymakers een café uit, café De Tramhalte.

Frans Raymakers en Sophie (Fieke) de Wit

Bekwaam (en lastig)
Zijn patiënten hebben veel waardering voor hem. Hij is een bekwaam arts ofschoon sommigen hem als lastig betitelen. Dat heeft alles te maken met zijn aanpak. Hij bepaalt of je weer gezond genoeg bent om aan de slag te gaan. Je waagt het niet om zonder zijn toestemming uit bed te komen. Het eerste wat hij doet als hij komt, is kijken of er geen klompen of sloffen onder je bed staan.

Na 45 jaar zorg draagt hij op 23 juli 1951 zijn praktijk over aan dokter Willems. Frans Raymakers overlijdt op 21 oktober 1952.

Louis Schats

Meer dorpsgenoten

Jan van Beers

Voor de inwoners van Zeelst was Jan decennialang een vertrouwd gezicht. Van velen kende hij het persoonlijke wel en wee.

’t Misterke van Oerle

Een legendarische persoon uit Oerle in de 20e eeuw is ’t Misterke. Klein van stuk, maar groot van waarde.

Piet de Jong

Legendarische ‘sheriff’ van Zeelst: direct, doortastend en niet bang om bendes aan te pakken.

Cees Sleegers

In z’n eentje biedt hij zes uur lang tegenstand aan naar verluidt vierhonderd Duitse militairen.

Pietje van Keulen

De barbier van Zilst. Recht door zee, maar niet altijd gemakkelijk voor zijn omgeving.

Janus van der Velden

Kleurrijk ondernemer. Van al zijn ondernemingen is Janus nooit echt rijk geworden, maar rijk als mens des te meer.

Janus Hagelaars

Engelandvaarder en een van de eerste Nederlandse commando’s.

Jan Segers

Veldhovense schilder die veel dorpsbeelden uit het verleden vastlegde.

Piet Rijkers

Als je ‘het Zilster Volkslied’ zegt, dan zeg je Piet Rijkers.