Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veldhoven herkend

Veldhoven herkend is een rubriek uit het Veldhovens Weekblad waarin we lezers vragen wie of wat er wordt afgebeeld op een foto uit ons archief.

Waar lag het openluchttheater?

Toneelvereniging Meer Vreugde Kern heeft na de oprichting op 1 augustus 1954 van meet af aan veel succes. De leden zijn al snel verzot op wagenspelen bij bijvoorbeeld bloemencorso’s maar ook op evenementen zoals de Brabantse Dag in Heeze. Een openluchtspel in een Veldhovens openluchttheater zou het summum zijn. In 1956 wordt zo’n openluchttheater gerealiseerd. Het biedt plaats aan 750 personen. Voor het eerste openluchtspel wordt in 1956 gekozen voor Zigeunerbloed onder regie van Jan Segers. De belangstelling is overweldigend.

De gemeente Veldhoven wil het echter professioneler aanpakken, los van Meer Vreugde Kern. Dat blijkt niet te werken. In 1958 valt het doek. Zonder de bezieling van Meer Vreugde Kern heeft het theater geen levensvatbaarheid.

  • Waar lag het openluchttheater?

Antwoord

Het openluchttheater werd gebouwd bij ’t Witven, langs de Run in de Wetering. De restanten van ‘natuurtheater De Wetering’ zijn daar nog te vinden. Destijds was het bekend als openluchttheater ’t Witven.

MEER ARTIKELEN

Hoe wordt dit type boerderij genoemd?

Tot in de eerste helft van de 20e eeuw bepalen boerderijen in Veldhoven het dorpsbeeld. Het zijn voornamelijk karakteristieke boerderijen van een bepaald type, dat je overal in de Kempen tegenkomt.

Lees meer

Wie was deze eerste pastoor in d’Ekker?

Aan de Burgemeester Van Hoofflaan staat de H. Jozefkerk van de voormalige parochie van de Heilige Jozef Werkman. De kerk is in 1961-1962 gebouwd en is in 2016 aan de eredienst onttrokken. De vrijstaande kerktoren is sinds 2022 een gemeentelijk monument.

Lees meer

Waar komt de naam Witven vandaan?

In de vaart der volkeren worden ook historische namen niet ontzien. Zo wordt vakantiepark ’t Witven door de nieuwe eigenaar herdoopt tot Resort Eindhoven. Toch niet goed opgelet op school?

Lees meer

Wie weet wat er op deze grenssteen staat?

Grenspunten werden in de middeleeuwen vaak gemarkeerd door een paal of een zware steen die aangeduid werd met een naam. In Veldhoven heeft één zo’n grenssteen de tand des tijds min of meer overleefd en wel op de grens met Knegsel.

Lees meer

Waar stond dorpshuis D’n Bond voorheen?

In 1919 waren er mogelijkheden een dorpshuis te stichten. Eén van de initiatiefnemers was de Christelijke Boerenbond. Vandaar dat het dorpshuis van meet af aan als bondsgebouw werd aangeduid en in de volksmond D’n Bond zou gaan heten.

Lees meer

Aan welke boom dankt Sub Umbra haar naam?

De Meerveldhovense Harmonie Sub Umbra wordt in 1934 in nauwe samenwerking met de Lambertuskerk opgericht. De harmonie begeleidt de processies die elk jaar in de meimaand naar de bedevaartkerk gaan. De naamkeuze Sub Umbra heeft daar alles mee te maken.

Lees meer